Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, US 1944)

The Miracle of Morgan's Creek

Preston Sturges / US, 1944 / 98 min.

Zwanger van een zesling, een trouwring om de vinger en geen idee wie de vader is: levenslustige Trudy Kockenlocker is de schande van het provinciestadje Morgan’s Creek in Preston Sturges’ uitbundige satire op de mores van ‘smalll town America’.  

poster The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, US 1944)
Morgan’s Creek in oorlogstijd: Trudy Kockenlocker (Betty Hutton) zet alles op alles om het afscheidsfeest bij te wonen van de dienstplichtigen die de Tweede Wereldoorlog ingaan. De volgende ochtend wordt ze wakker met een kater, een trouwring om de vinger en geen idee wie de echtgenoot zou kunnen zijn.

Trudy blijkt zwanger te zijn van een zesling, maar van de vader geen spoor. Een schande voor de familie, vindt Trudy’s vader, politieagent Kockenlocker. Trudy’s ietwat knullige bewonderaar, de eenvoudige bankemployee Norval Jones (Eddie Bracken), is bereid de rol van echtgenoot op zich te nemen. Maar… er is een wonder op komst!

Doldwaze verwikkelingen

The Miracle of Morgan’s Creek’s storyline mag dunnetjes klinken, in Preston Sturges’ handen staat de afwikkeling van de plot garant voor doldwaze verwikkelingen, pure slapstick en hoogtemposatire, waarin alles en iedereen constant in beweging is. Dat de filmkeuring in oorlogstijd de regisseur-scenarist weg liet komen met zijn frontale aanval op de benauwde morele opvattingen van small town America, mag een wonder heten.

Preston Sturges – wiens naam in een adem genoemd moet worden met Billy Wilder, Ernst Lubitsch en Frank Capra – schreef en regisseerde tussen 1940 en 1945 een zevental titels die het genre van de screwball comedy naar een hoger plan tilden. Sturges’ films zijn in Nederland sporadisch vertoond, zijn beste werk is nu te zien in een retrospectief in Eye.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1944

Productieland(en)

US

Originele titel

The Miracle of Morgan's Creek

Lengte

98 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, US 1944)
still The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, US 1944)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op