Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Vanishing (George Sluizer, US 1993)

The Vanishing

George Sluizer / US, 1993 / 109 min.

George Sluizer maakte in 1993 een remake van zijn klassieker Spoorloos uit 1988, dit keer met een Amerikaanse cast (Sandra Bullock, Kiefer Sutherland, Jeff Bridges) en voor een Amerikaans publiek. Het angstaanjagende uitgangspunt hield hij intact.

poster The Vanishing (George Sluizer, US 1993)

De ijzingwekkende psychothriller Spoorloos betekende Sluizers internationale doorbraak. De roem van de klassieker met Johanna ter Steege reikte tot in Amerika, waar hij door critici als ‘Hitchcock-waardig’ werd beschouwd. Vier jaar later mocht Sluizer er de remake The Vanishing (1993).

Diane Shaver (Bullock) en Jeff Harriman (Sutherland) rijden tijdens hun vakantie van Seattle naar Mount St. Helens en hopen hun haperende relatie onderweg weer op de rails te krijgen. Wanneer ze stoppen bij een benzinestation, gaat Diane even naar het toilet. Jeff wacht in de auto – en ziet haar nooit meer terug. Niemand bij de pomp kan zich herinneren Diane te hebben gezien. Een jarenlange geobsedeerde zoektocht naar de ontvoerder (Bridges) volgt.

Sluizer maakte zijn remake voor een grote filmstudio, Twentieth Century-Fox, die zoals het in Hollywood gaat, met allerlei eisen kwam. Hij voerde een nieuwe vriendin van Jeff op, Rita (Nancy Travis) en veranderde het einde onder invloed van een proefpubliek, wat hem her en der op kritiek stond te staan. De film flopte in de VS, waarna Sluizer in Amerika nog Crime Time zou maken, met Stephen Baldwin en Pete Postlethwaite, en Dark Blood, met River Phoenix.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

George Sluizer

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

The Vanishing

Lengte

109 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Vanishing (George Sluizer, US 1993)
still The Vanishing (George Sluizer, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op