Skip to content

Spreekbeurt over film

Over film valt heel veel te vertellen en ontdekken. Wil je je spreekbeurt of werkstuk over film houden? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt.

Spreekbeurt over film

Bezoek Eye

In de vaste presentatie in Eye kom je veel te weten over film. Je ziet oude apparaten waar vroeger films mee werden gemaakt en je kunt wel honderd filmfragmenten van vroeger tot nu bekijken. Je kan er ook een flipboekje maken van jezelf en met een green screen in een echte filmscène spelen.

Door heel Eye hangen apparaten die je iets leren over film en bewegend beeld. Daar is ook een speurtocht bij, die voor 1 euro te koop is aan de kassa. Maar je kan ook gewoon zelf rondkijken en op zoek gaan.

Ook een aanrader: in de gang naar Cinema 3 zit een raam waar je de cabine doorheen ziet. De cabine is de ruimte achter de bioscoopzaal vanwaar de films worden gestart.

Wat is film?

Wat doet een filmproducent? Hoe worden films gemaakt? Hoe oud is film? Dat vind je allemaal in de PDF Wat is film. Daarin leer je hoe je een film maakt, en ontdek je meer over de uitvinding van film. Handig voor je spreekbeurt of werkstuk.

Wil je nog meer weten? Duik verder in de wereld van film met onze School-TV serie. Hier leer je alles over het effect van verschillende camerashots, goed acteerwerk en het juiste geluid.

Zelf aan de slag met film: stop-motionfilm en filmboek

Wil je zelf een film maken? Dan is stop-motion een goede start. Stop-motion is een techniek waarbij je beeld voor beeld een filmpje maakt. Je maakt heel veel foto’s van een onderwerp dat steeds net een beetje anders is. Alle foto’s achterelkaar afgespeeld vormen jouw film.

Om te leren hoe je een stop-motion maakt, kun je online een les animatie volgen. Deze is hier gratis te downloaden. Er wordt gebruikgemaakt van de stop-motion studio app, de uitleg hierover staat ook in de les.

Een andere aanrader is om een te flipboekje maken. Een flipboekje is een boekje met een kleine tekening die op iedere bladzijde iets verandert. Wanneer je met je duim de bladzijden van het boekje ‘flipt’, of bladert, schieten deze tekeningen vliegensvlug voorbij. De losse plaatjes lijken dan net een film te worden. Met dit flipboekje maak je dus eigenlijk jouw eigen mini-film!

Bekijk hier een tutorial.