Skip to content

Eye Filmmuseum bij jou in de klas

Kinderen houden van film. En als je de nieuwsgierigheid van je leerlingen wil prikkelen en ze met deze kunstvorm aan de slag wil laten gaan, dan zijn de gastlessen van Eye Filmmuseum ideaal voor jouw leerlingen.

Gastlessen voor het basisonderwijs

Wat is film en wat kan film nog meer zijn? Met de gastlessen voor alle groepen van het basisonderwijs beleven leerlingen het museum en de collectie in hun eigen klaslokaal. Acteer in een stomme film. Laat jezelf verdwijnen door montage. Breng de stoelen aan het dansen in je eigen klaslokaal met behulp van animatietechniek. Of maak beelden van je eigen klas, voor een film voor de toekomst.

© Corinne de Korver
© Corinne de Korver

Winactie gastles

Tussen 7 maart en 9 april 2024 kon je een gastles winnen voor jouw klas. Meedoen is helaas nu niet meer mogelijk. Alle winnaars ontvangen vóór 18 april per mail bericht. Wil je als eerste horen over nieuwe winacties, en op de hoogte blijven van het onderwijsaanbod van Eye? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Meld je hier aan

Breng de magie van film in je klas

Met een gastles van Eye Filmmuseum

De gastlessen zitten boordevol grappige, bijzondere, historische en hedendaagse korte films uit de museumcollectie. Samen met een museumdocent praten leerlingen aan de hand van creatieve doe- en kijkopdrachten over wat ze zien, wat film met ze doet, hoe het gemaakt is en ze ontdekken het verschil tussen films van vroeger en nu.

Een leerling bekijkt een filmstrip
Foto © Corinne de Korver

Ook worden leerlingen zich bewust van beeldtaal. Want wat zit er eigenlijk achter filmbeelden? En wat kun je er zelf mee? Ze krijgen vaardigheden mee om te navigeren in de wereld van nu waarin ze dagelijks heel veel beelden zien én zelf maken. Door de onderzoekende en actieve opzet van de gastlessen komen de 21-eeuwse vaardigheden vanzelf aan bod zoals samenwerken, creatief denken en kritisch denken, en probleemoplossend werken.

Als leraar sluit je met deze activiteit aan bij het curriculum. Kerndoelen van Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie zijn in de gastlessen besloten waaronder leren uitdrukken (2), historische bronnen (51), gevoelens en ervaringen uitdrukken (54), reflecteren op werk (55) en kennis verwerven en waarderen van cultureel erfgoed (56).

"Als museumdocent heb ik gelijk de aandacht van de kinderen."

– Pauline Wijnen, freelance gastdocent Eye

Lees het hele interview
Een groep leerlingen kijkt in een klaslokaal naar een oude zwartwit-film
Still uit Children’s Game #17: Chunggi (Francis Alÿs)
Children’s Game #17: Chunggi (Francis Alÿs)

“De leerlingen hebben zelf gefilmd en de 'film voor de toekomst' was snel in elkaar gezet. Heel leuk om terug te kijken!”

Leerkracht groep 7

Boek een programma

Boek minimaal vier weken voor de gewenste datum. Neem voor vragen contact op met onze Educatie-afdeling: educatie@eyefilm.nl.

Direct boeken

Winactie in maart: win een gastles voor jouw klas!

Tussen 7 maart en 9 april 2024 kun je een gastles winnen voor jouw klas! Onze museumdocenten zitten in heel Nederland, dus alle klassen maken kans. Er zijn lessen te winnen voor groep 1 t/m 8.

Lees verder
Een juichende klas kinderen, op de voorgrond twee jongens met allebei een stoel omhoog waarop een gezichtje is geplakt.
Fotografie: met dank aan de St. Jozefschool, Someren Heide.

Eye's gastles in de praktijk

Wat is film is en wat kun je er zelf mee? Met kijk- en doe-opdrachten gingen leerlingen van de St. Jozefschool in Someren-Heide met Eye’s museumdocent Pauline op ontdekkingsreis.

Lees het verslag
Een jonge leerling bekijkt de 360 video muur in de vaste presentatie
© Martin Hogeboom