Ralph Richter
Thema

Quarantaine Thuiskijktips

van Eye-programmeurs

(een paar van) onze programmeurs en specialisten:

Leo van Hee

Leo van Hee is programmeur van de serie Restored & Unseen, Nederlandse klassiekers en verzorgde retrospectieven van o.a. Billy Wilder en Andrej Tarkovski.

Leo van Hee

Marike Huizinga

Marike Huizinga is programmeur van de jeugdfilms en de serie Cinemini en verzorgde o.a. de filmprogramma’s Le Monde d’Isabelle Huppert, Tsai Ming-Liang en Roemeense Cinema. En voor dit jaar het programma Women Make Film.

Marike Huizinga

Ronald Simons

Ronald Simons is programmeur van de serie Eyeshadow en verzorgde o.a. filmprogramma's Black Light en The Man Machine i.s.m. collega programmeur Anna Abrahams.

Ronald Simons

Edith van der Heijde

Edith van der Heijde is werkzaam bij de afdelingen programmering en distributie, o.a. voor de Korte Film Poule

Edith van der Heijde

Thijs Havens

Thijs Havens is programmeur van de serie Eye on Sound, waaronder ook Eyeshadow.

Thijs Havens

Nog niet iedereen kan of wil naar de bioscoopzaal. Onze filmprogrammeurs tippen hun favorieten uit het online aanbod.

eye's gratis online collectie

Bekijk online fragmenten uit films uit ons archief.

René Wolf kiest voor Jonge harten

Jonge harten (1936), een Nederlandse film die zich onderscheidt door het feit dat die - in een periode die gekenmerkt werd door veel studiowerk - vrijwel geheel op (buiten)locatie op Texel werd gedraaid. De romantische schets verhaalt over de strandavonturen van een groep Amsterdamse studenten die de zomervakantie doorbrengt op het waddeneiland. Deze verfrissende film is misschien wel de meest lichamelijke film uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Vanaf het begin komt er vrijwel geen shot voor zonder aan elkaar plukkende, elkaar lichtjes aanrakende of zachtjes knijpende jonge mensen.

Leo van Hee tipt Komedie om geld van Max Ophüls

Een van de beste Nederlandse films uit de jaren dertig, deze tragikomedie over een bankbediende die zijn baan verliest maar daarna directeur wordt van een zwendelonderneming. Gemaakt ter gelegenheid van het 15- jarig bestaan van Tuschinski door de Duitse regisseur Max Ophüls, die later in Hollywood zou belanden en na zijn terugkeer in Europa tekende voor klassiekers als La ronde (1950) en Lola Montès (1955).

 
Thijs Havens licht Uit het rijk der kristallen uit

Rustgevend abstracte stille film over het ontstaan van kristallen. Maak hem zelf 'af' door een goede ambient-plaat op te zetten (Brian Eno's Apollo of On Land bijvoorbeeld, of Strands van Steve Hauschildt) en kom tot rust in deze bizarre tijden onder het genot van de prachtige beelden.

Ronald Simons raadt Roodkapje verteld door 160 Nederlanders aan

Video uit, audio aan: dit is hét audioboek avant la lettre, waarin 160 bewoners van één straat in Haarlem plus wat vrienden van filmmaker Kees Hin in een krappe twintig minuten het sprookje voorlezen. Ze krijgen ieder vijftien woorden tekst. Achterover zitten en genieten maar. 

 
Edith van der Heijde tipt Slippery Slope

Waanzinnige diepte- en 3D-werking in deze knappe korte animatiefilm van Jacques Verbeek en Karin Wiertz. Om even je zinnen mee te verzetten als de muren op je afkomen, zeg maar..

  
Marike Huizinga kiest Jenny

De eerste lange Nederlandse speelfilm in kleur. Het speelfilmdebuut van televisieregisseur Willy van Hemert is geheel in Amsterdam opgenomen; een toeristisch plaatje in full colour.

Simona Monizza raadt Convalescing aan

Deze meditatieve film van Barbara Meter is een mooie weergave van wat er in je hoofd gebeurt als je niet meer aan de wereld deel hoeft te nemen. Ik noem het een visuele introspectie die creëert voor iets anders. Of, in de woorden van de maker zelf: "tijd om in te zien hoeveel het waard is: om te kunnen lezen, dromen, kijken".

 

Thuis film kijken? We helpen je op weg!

Schrijf je hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Eye.

 • Jenny is online te zien via onze website

 • Jonge harten komt uit de collectie van Eye

 • Roodkapje verteld door 160 Nederlanders bekijk je via onze site

 • De overval staat ook online

Picl

Op Picl bekijk je een selectie van de nieuwste, prijswinnende films en documentaires gewoon thuis, wanneer jij dat wilt.

Ronald Simons tipt Deerskin

Zegt Flat Eric je nog iets? Die knotsgekke gele handpop die meedreunde op de heerlijke beats van Mr. Oizo’s Flat Beat? De man achter dat nummer bracht deze winter de knotsgekste film van het jaar naar de bioscoop, Deerskin. Als de sullige ijdeltuit Georges (Jean Dujardin uit Oscarknaller The Artist) reageert op een advertentie om een hertenleren jasje te kopen, kan de stokoude eigenaar er maar moeilijk afstand van doen. Het is namelijk niet zomaar een jas, het is De Jas. Als Georges daarachter komt, belooft hij de jas dat er absoluut geen plaats meer is voor andere jassen op de wereld.

 
Thijs Havens raadt Amazing Grace aan

Don't fix it if it ain't broke; Amazing Grace is een vrij rechttoe-rechtaan concertregistratie van een concert van 'queen of soul' Aretha Franklin. Maar wát voor concert! Losjes, geïmproviseerd maar zo gran-di-oos gezongen en gespeeld dat het zelfs blijft fascineren als je niks met soul hebt.

 
Edith van der Heijde licht Mind My Mind uit

 

Mind My Mind is een invoelend, gevoelig, lief, ongecensureerd, maar nooit pathetisch, inkijkje in het hoofd van de autistische Chris die voor het eerst verliefd wordt. Deze korte Nederlandse animatie is van topniveau en had ook groot succes op internationale festivals en stond op de shortlist voor een Oscarnominatie.

René Wolf kiest Monstri uit

Misschien wel de meest onderschatte en door veel te weinig mensen gezien Roemeense New Wave-film. Scenario, dialogen en spel van excellent niveau en een van de meest deprimerende (homo-)seksscènes uit de filmgeschiedenis.

  

vitamine cineville

Via Vitamine Cineville kunnen Cineville-pashouders thuis film kijken. Hier vindt je een overzicht van alle Eye films die je via Vitamine Cineville kan kijken. 

René Wolf tipt Stalker en Solaris

We kunnen het ons haast niet voorstellen dat u de Tarkovski-films gemist hebt, die van september tot december in Eye te zien waren. Maar mocht dat toch zo zijn dan kunt u Stalker en Solaris nu ook op Vitamine Cineville bekijken.

 
 • Deerskin is te zien via Picl

 • Het lied van de zee (met onderwijsmaterialen) vind je op kijk-goed

 • Amazing Grace zie je via Picl

 • kijk-goed biedt films en onderwijsmaterialen, waaronder Sevilla

 • Mind My Mind kan je bekijken via Picl

kijk-goed

Kijk-goed is een database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt onderwijsniveau, bijzonder filmaspect, onderwijsthema en lesmateriaal aangeduid.

Marike Huizinga raadt Het lied van de Zee aan

Wonderlijk sprookje uit Ierland over bovennatuurlijke krachten, selkies en Uilenheksen. Deze met een Oscar genomineerde animatiefilm is spannend, ontroerend en prachtig om naar te kijken. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ook voor hun ouders.

Edith van der Heijde kiest Edmond

De Nederlandse filmmaakster Nina Ganz won met deze prachtig stop-motion animatie een Bafta voor beste korte film in 2016. De handgemaakte poppen mogen dan zachte uitstraling hebben, het verhaal is allerminst zachtaardig. Een beetje quarantaine voor Edmond is misschien helemaal geen slecht idee.

Ronald Simons raadt Sevilla aan

In de zomer van 2010 reizen de broers Ivar (20), Boris (22) en vriendin Kaat (22) op de bonnefooi naar de Spaanse stad Sevilla. In deze korte roadmovie wordt hun spannende reisavontuur versneden met beelden uit de zomer van 2011. In dat jaar maken Ivar en Kaat exact dezelfde reis nog eens, om samen af te maken waar ze ooit met z'n drieën aan begonnen zijn. Wat is er in de tussentijd veranderd? Zomers, dromerig, landerig, puur, onschuldig, lief en een tikje melancholisch.

  

mubi

MUBI excelleert in "hand-picked cinema": het platform presenteert iedere dag een nieuwe film, die vervolgens 30 dagen beschikbaar blijft. Via deze link krijg je nu de eerste drie maanden lidmaatschap gratis.

Gratis preview Ema, nieuwe film van Pablo Larraín

Filmplatform MUBI heeft een bijzondere aanbieding. Ema, de nieuwste speelfilm van van de Chileense regisseur Pablo Larraín (Tony ManeroJackie) is op 1 mei eenmalig gratis online te zien.

Larraíns portret van hedendaags Chili wordt later dit jaar uitgebracht door Cinéart. Vrijdag 1 mei kun je hem gratis zien als je je tijdig opgeeft via de website mubi.com/ema.

De online vertoning gaat vergezeld van een gefilmd interview met actrice Mariana Di Girolamo, die naast Gael García Bernal de hoofdrol vertolkt.

Zowel Engels als Nederlands ondertiteld.

online filmfestivals

Verschillende filmfestivals wijken uit naar het web:

Maak er thuis een feestje  van met online films en activiteiten voor peuters en kleuters.

Onder de titel Imagine Rewind presenteert Imagine elke twee weken een nieuwe reeks van korte films waarin er voor de genreliefhebber genoeg valt te genieten.

 • Kan door huid heen zie je via Cinetree

 • Kijk Stalker via Vitamine Cineville

 • Film.nl laat je weten hoe je Under the Skin online ziet

 • La Flor zie je gratis via IFFR Unleashed

en meer...

En dat is nog niet alles! Ook kan je terecht bij Talking Shorts voor de mooiste en beste films om thuis te kijken.

Mark Cousins' 40 Days to Learn Film

Wil je in deze quarantaine tijd alles weten over film ? Kijk dan naar 40 Days to Learn Film!

Mark Cousins, bekend van de serie The Story of Film: An Odyssey (2011), geeft met zijn karakteristieke fluisterende stem een poëtische en beeldende lezing over film.

Voor zijn nieuwe serie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (2019) selecteerde Cousins fragmenten uit het werk van 183 vrouwelijke filmmakers. Een uitgebreid filmprogramma met films van vrouwelijke makers en deze nieuwe serie van Mark Cousins zijn dit jaar te zien in Eye.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Bong Joon-ho's favoriete Zuid-Koreaanse films, gratis online te zien

Voor het Lumière Filmfestival in Lyon in 2019 kreeg kersverse Gouden Palm-winnaar Bong Joon-ho carte blanche om zijn favoriete Zuid-Koreaanse films te presenteren. Het Korean Film Archive maakte zeven van de tien titels uit deze selectie vervolgens gratis beschikbaar op het eigen YouTube-kanaal. Daaronder Chungyo (The Insect Woman) (1972) van Ki-young Kim en Jagko (Pursuit of Death) (1980) van Im Kwon-taek. Ontdek nu zelf de inspiratiebronnen uit eigen land van de maker van Parasite.

Film.nl

Op zoek naar een film of serie? Film.nl vertelt je waar je hem kunt vinden on demand, op dvd/Blu-ray en meer.

Marike Huizinga kiest The Godfather:

The Godfather, maar dan wel in combinatie met De kijk van Koolhoven: American Gangsters deel 1. En wil je alsnog de film zien die Martin Koolhoven had gekozen bij deze aflevering, kijk dan Scarface.

Thijs Havens tipt Under the Skin:

Intrigerende onderkoelde science-fiction film zoals je die nog niet eerder zag. Scarlett Johansson speelt een mannenverslindende alien in donker, regenachtig Glasgow. De ijzingwekkende electronische muziekscore van rising star filmcomponist Mica Levi is voor een groot deel verantwoordelijk voor de impact van de film.

IFFR Unleashed

Via IFFR Unleashed kijk je IFFR-films online.

René Wolf raadt Neighboring Sounds aan:

Regisseur Kleber Mendonca Filho is een van de grootste Braziliaanse filmmakers van deze eeuw.

Zijn laatste twee films Aquarius (2016) en Bacurau (2019) schopten het tot de meest prestigieuze festivalcompetitie ter wereld,

die van Cannes. Bacurau wordt deze zomer in Nederland uitgebracht en is dan ook in Eye te zien. 

Maar de maker mag gerust gezien worden als een ontdekking van IFFR. Zijn speelfilmdebuut, Neighboring Sounds beleefde in 

2012 in de Tiger-competitie zijn wereldpremière op het Rotterdamse filmfestival (Fipresci-prijs) en won daarna tal van prijzen op andere festivals. De film is nu gratis te bekijken op het eigen VOD-platform van het festival, IFFR Unleashed.

Edith van der Heijde raadt Ancha es Castilla/N'importe quoi aan:

Tamelijk ranzige poppen, exorcisme, absurdisme en een flinke dosis geknutsel met purschuim en hier en daar een muzikaal intermezzo. De wereld die Sergio Caballero creëert is nergens mee te vergelijken, maar moet je je eigenlijk gewoon lekker in onderdompelen.

Ronald Simons kiest Dead Body Welcome:

Aangrijpende en poëtische speelfilm over een man die naar India reist om een goede vriend te ontmoeten, die overleden blijkt te zijn. Filmmaker Kees Brienen giet een waargebeurde, zwarte episode uit zijn leven in fictievorm, en neemt zelf de hoofdrol op zich.

IDFA.nl

Meer dan 300 films zijn gratis te streamen via de website van IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam).

René Wolf tipt Trapped in the City of a Thousand Mountains:

Trapped in the City of a Thousand Mountains van David Verbeek. Verbeek is bekend van zijn speelfilms als R U There en Full Contact, maar zijn eerste - 23 minuten durende - documentaire smaakt naar meer. Veel meer. Rappers proberen in China te dealen met de nieuwe, strengere censuurwetten. 

Edith van der Heijde kiest The Order Electrus:

Evolutie is een nieuwe fase ingegaan waarbij elektriciteit een hele nieuwe soort heeft voortgebracht. Sterke sci-fi mockumentary van animator en digital stroyteller Floris Kaayk. Check vooral ook zijn andere werken, zijn The Modular Body is ook via IDFA te bekijken.

Leo van Hee licht Time Within Time uit:

Time Within Time (2009): wachtende, in gedachten verzonken mensen bij een Amsterdamse tramhalte, kan dat boeien? Wel als je het filmt zoals Menno Otten in zijn Filmacademie eindexamenfilm. Wat zouden we nu graag zorgeloos tussen de mensen bij zo’n halte staan…

Ronald Simons kiest Somewhere Else

Micha Wertheim stretchte de grenzen van een cabaretvoorstelling ver op in Ergens Anders, waaraan hij zelf niet deelnam op het toneel. Voor de zeer geslaagde registratie voerde Wertheim zelf de regie. Het resultaat is uiteraard minder ongemakkelijk dan dat je zelf in de zaal zat in de volle overtuiging naar een live show mét cabaretier te gaan kijken, maar het komt dichtbij.

Cinetree

Cinetree deelt de films die je bijblijven.

Ronald Simons licht Kan door huid heen uit: 

Kan Door Huid Heen van Esther Rots is een indringend portret van de jonge vrouw Marieke (Rifka Lodeizen), die na een geweldsdelict de grote stad inruilt voor het Zeeuwse platteland in een poging om schoon schip te maken. Ze knapt haar vervallen boerderij op en hoopt dat de tijd al haar wonden kan helen. Maar vluchten en ontkennen blijkt niet de manier om met het onverwerkte verleden om te gaan. Naast Rifka werd ook de montage bekroond met een Gouden Kalf, en de Nederlandse filmcrititici kozen Kan Door Huid Heen als beste Nederlandse film van 2009.

 
Cinemember

Bij Cinemember kan je onbeperkt kijken naar de mooiste prijswinnende arthouse films of films per stuk huren die net uit de bioscoop zijn.

Thijs Havens raadt Quality Time aan:

Een film die de hoop kan doen aanwakkeren dat het misschien nog eens goed komt met de Nederlandse Film. Volstrekt eigenzinnige, frisse debuutfilm die eigenlijk bestaat uit 5 korte films die op totaal uiteenlopende manieren uiteindelijk over dertigers-crises gaan. Ik wil het woord eigenlijk niet gebruiken maar 'on-Nederlands goed' is hier toch écht van toepassing want; niet behaagziek, écht grappig en stilistisch recalcitrant doch scherp. Hulde.

 

Filmkrant.nl

Je huurt deze films via De Filmkrant.

René Wolf kiest Jauja:

Eye is groot fan van Lisandro Alonso, wiens oeuvre van minimalistische films we al heel lang volgen. Jauja bevat meer dialogen en verhaal dan Alonso's eerdere films en is een verbluffend mooi gefotografeerde film waarin een 19e-eeuwse legerkapitein (Viggo Mortensen) gevolgd wordt bij zijn zoektocht naar zijn vermiste dochter in de wildernis van Patagonië. De film was eerst te zien op de Dag van de Dwarse Film 2015, maar werd later dat jaar ook nog opgenomen in Previously Unreleased. Alonso was juist zijn nieuwe film aan het draaien in Spanje toen hij de opnamen moest stilleggen vanwege de Corona-crisis.

Open Culture

Open Culture biedt 1150 films gratis aan.

Marike Huizinga tipt Little Shop of Horrors

Roger Corman’s Little Shop of Horrors (1960) is een low-budget film geschoten in slechts twee dagen. Een heerlijke cult movie, die je altijd weer opnieuw kan bekijken. Over de hulp van een bloemenwinkel die onverwacht succes krijgt als hij erin slaagt om een onbekende plant te laten bloeien. Met een kleine, maar hilarische rol van een jonge Jack Nicholson als de masochistische patiënt van de tandarts.

 
European Film Gateway

European Film Gateway biedt toegang tot films, afbeeldingen en teksten uit collecties van 38 filmarchieven in heel Europa.

Internet Archive

Internet Archive bevat films in het publieke domein