Thema

Thuis kijken

Alle tips op een rijtje

Onze medewerkers tippen hun favorieten uit het online aanbod, maken hun selectie uit verschillende Top 100-filmlijstjes. Je kunt uren struinen door onze eigen online filmcollectie. Ook gidsen we je langs de beste filmplatforms.

Schrijf je hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Eye.

de collectie online

Naast de Eye Film Player, waar je films uit de Eye-collectie gratis kan zien of kan huren, kan je ook op YouTube terecht voor schatten uit de collectie. Meer lezen over de Nederlandse filmgeschiedenis? Dan kan je terecht in onze online filmdatabase.

korte films, getipt voor deze tijd

De korte film is een spannende filmvorm, waarin jong talent zich vaak als eerste aandient. Een groot aantal Nederlandse korte films vindt zijn weg naar de bioscopen via de Korte Film Poule, het distributieplatform van Eye. Voor wie graag thuis kijkt, heeft Eye een aantal online programma’s samengesteld, speciaal voor deze tijd. 

de beste films aller tijden inhalen

Lijsten met de beste films aller tijden zijn er bijna meer dan films zelf, maar enkele springen eruit omdat ze gemaakt zijn door gerenommeerde instellingen of vaak gebruikt worden door filmliefhebbers. We geven een overzicht van de leukste lijsten en tippen onze eigen 'must-see' films.

en meer...

myLum

Eye's partner Lumière Series en films biedt diverse gerestaureerde klassiekers aan waaronder de eerder door Eye in de bioscopen uitgebrachte digitale restauratie van de klassieker The Piano van Jane Campion.

MUBI

MUBI excelleert in "hand-picked cinema": het platform presenteert iedere dag een nieuwe film, die vervolgens 30 dagen beschikbaar blijft. Via deze link krijg je nu de eerste drie maanden lidmaatschap gratis.

Mark Cousins' 40 Days to Learn Film

Mark Cousins, bekend van de serie The Story of Film: An Odyssey (2011) en Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (2019), maakte 40 Days to Learn Film tijdens de lockdown eerder dit jaar. Met zijn karakteristieke fluisterende stem geeft hij een poëtische en beeldende lezing over film.

Bong Joon-ho's favoriete Zuid-Koreaanse films, gratis online te zien

Voor het Lumière Filmfestival in Lyon in 2019 kreeg kersverse Gouden Palm-winnaar Bong Joon-ho carte blanche om zijn favoriete Zuid-Koreaanse films te presenteren. Het Korean Film Archive maakte zeven van de tien titels uit deze selectie vervolgens gratis beschikbaar op het eigen YouTube-kanaal. Daaronder Chungyo (The Insect Woman) (1972) van Ki-young Kim en Jagko (Pursuit of Death) (1980) van Im Kwon-taek. Ontdek nu zelf de inspiratiebronnen uit eigen land van de maker van Parasite.

Film.nl

Op zoek naar een film of serie? Film.nl vertelt je waar je hem kunt vinden on demand, op dvd/Blu-ray en meer.

IFFR Unleashed

Via IFFR Unleashed kijk je IFFR-films online.

René Wolf raadt Neighboring Sounds aan:

Regisseur Kleber Mendonca Filho is een van de grootste Braziliaanse filmmakers van deze eeuw.

Zijn laatste twee films Aquarius (2016) en Bacurau (2019) schopten het tot de meest prestigieuze festivalcompetitie ter wereld,

die van Cannes. Bacurau wordt deze zomer in Nederland uitgebracht en is dan ook in Eye te zien. 

Maar de maker mag gerust gezien worden als een ontdekking van IFFR. Zijn speelfilmdebuut, Neighboring Sounds beleefde in 

2012 in de Tiger-competitie zijn wereldpremière op het Rotterdamse filmfestival (Fipresci-prijs) en won daarna tal van prijzen op andere festivals. De film is nu gratis te bekijken op het eigen VOD-platform van het festival, IFFR Unleashed.

Edith van der Heijde raadt Ancha es Castilla/N'importe quoi aan:

Tamelijk ranzige poppen, exorcisme, absurdisme en een flinke dosis geknutsel met purschuim en hier en daar een muzikaal intermezzo. De wereld die Sergio Caballero creëert is nergens mee te vergelijken, maar moet je je eigenlijk gewoon lekker in onderdompelen.

Ronald Simons kiest Dead Body Welcome:

Aangrijpende en poëtische speelfilm over een man die naar India reist om een goede vriend te ontmoeten, die overleden blijkt te zijn. Filmmaker Kees Brienen giet een waargebeurde, zwarte episode uit zijn leven in fictievorm, en neemt zelf de hoofdrol op zich.

IDFA.nl

Meer dan 300 films zijn gratis te streamen via de website van IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam).

René Wolf tipt Trapped in the City of a Thousand Mountains:

Trapped in the City of a Thousand Mountains van David Verbeek. Verbeek is bekend van zijn speelfilms als R U There en Full Contact, maar zijn eerste - 23 minuten durende - documentaire smaakt naar meer. Veel meer. Rappers proberen in China te dealen met de nieuwe, strengere censuurwetten. 

Edith van der Heijde kiest The Order Electrus:

Evolutie is een nieuwe fase ingegaan waarbij elektriciteit een hele nieuwe soort heeft voortgebracht. Sterke sci-fi mockumentary van animator en digital stroyteller Floris Kaayk. Check vooral ook zijn andere werken, zijn The Modular Body is ook via IDFA te bekijken.

Leo van Hee licht Time Within Time uit:

Time Within Time (2009): wachtende, in gedachten verzonken mensen bij een Amsterdamse tramhalte, kan dat boeien? Wel als je het filmt zoals Menno Otten in zijn Filmacademie eindexamenfilm. Wat zouden we nu graag zorgeloos tussen de mensen bij zo’n halte staan…

Ronald Simons kiest Somewhere Else

Micha Wertheim stretchte de grenzen van een cabaretvoorstelling ver op in Ergens Anders, waaraan hij zelf niet deelnam op het toneel. Voor de zeer geslaagde registratie voerde Wertheim zelf de regie. Het resultaat is uiteraard minder ongemakkelijk dan dat je zelf in de zaal zat in de volle overtuiging naar een live show mét cabaretier te gaan kijken, maar het komt dichtbij.

Cinetree

Cinetree deelt de films die je bijblijven.

Ronald Simons licht Kan door huid heen uit: 

Kan Door Huid Heen van Esther Rots is een indringend portret van de jonge vrouw Marieke (Rifka Lodeizen), die na een geweldsdelict de grote stad inruilt voor het Zeeuwse platteland in een poging om schoon schip te maken. Ze knapt haar vervallen boerderij op en hoopt dat de tijd al haar wonden kan helen. Maar vluchten en ontkennen blijkt niet de manier om met het onverwerkte verleden om te gaan. Naast Rifka werd ook de montage bekroond met een Gouden Kalf, en de Nederlandse filmcrititici kozen Kan Door Huid Heen als beste Nederlandse film van 2009.

 
Cinemember

Bij Cinemember kan je onbeperkt kijken naar de mooiste prijswinnende arthouse films of films per stuk huren die net uit de bioscoop zijn.

Thijs Havens raadt Quality Time aan:

Een film die de hoop kan doen aanwakkeren dat het misschien nog eens goed komt met de Nederlandse Film. Volstrekt eigenzinnige, frisse debuutfilm die eigenlijk bestaat uit 5 korte films die op totaal uiteenlopende manieren uiteindelijk over dertigers-crises gaan. Ik wil het woord eigenlijk niet gebruiken maar 'on-Nederlands goed' is hier toch écht van toepassing want; niet behaagziek, écht grappig en stilistisch recalcitrant doch scherp. Hulde.

 

Filmkrant.nl

Je huurt deze films via De Filmkrant.

René Wolf kiest Jauja:

Eye is groot fan van Lisandro Alonso, wiens oeuvre van minimalistische films we al heel lang volgen. Jauja bevat meer dialogen en verhaal dan Alonso's eerdere films en is een verbluffend mooi gefotografeerde film waarin een 19e-eeuwse legerkapitein (Viggo Mortensen) gevolgd wordt bij zijn zoektocht naar zijn vermiste dochter in de wildernis van Patagonië. De film was eerst te zien op de Dag van de Dwarse Film 2015, maar werd later dat jaar ook nog opgenomen in Previously Unreleased. Alonso was juist zijn nieuwe film aan het draaien in Spanje toen hij de opnamen moest stilleggen vanwege de Corona-crisis.

Open Culture

Open Culture biedt 1150 films gratis aan.

Marike Huizinga tipt Little Shop of Horrors

Roger Corman’s Little Shop of Horrors (1960) is een low-budget film geschoten in slechts twee dagen. Een heerlijke cult movie, die je altijd weer opnieuw kan bekijken. Over de hulp van een bloemenwinkel die onverwacht succes krijgt als hij erin slaagt om een onbekende plant te laten bloeien. Met een kleine, maar hilarische rol van een jonge Jack Nicholson als de masochistische patiënt van de tandarts.

 
European Film Gateway

European Film Gateway biedt toegang tot films, afbeeldingen en teksten uit collecties van 38 filmarchieven in heel Europa.

Internet Archive

Internet Archive bevat films in het publieke domein

 
Talking Shorts

Ook kan je terecht bij Talking Shorts voor de mooiste en beste films om thuis te kijken.