Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Apocalypto (Mel Gibson, US 2006)

Apocalypto

Mel Gibson / US, 2006 / 139 min.

Filmmaker en beeldend kunstenaar Felix de Rooy koos Mel Gibsons epische actiefilm over de jager Jaguar Paw die in de slavernij wordt gedreven door een rivaliserende Maya-stam. De beelden zijn verbluffend, over de historische juistheid van de film werd flink gediscussieerd.

poster Apocalypto (Mel Gibson, US 2006)
Alles lijkt rustig in het dorp van Jaguar Paw; de mannen gaan op jacht, komen terug met de buit, spelen met hun kinderen en kletsen met hun vrouwen en stamleden bij het ’s avonds ontstoken vuur.

Wanneer een vijandige Maya-stam Jaguars dorp overvalt is het gedaan met de idylle: de dorpelingen worden gedood, verkracht of weggevoerd in slavernij, om geofferd te worden aan de zonnegod. Jaguar weet te ontsnappen in de jungle, waar hij zijn achtervolgers vrijwel allemaal van zich af weet te schudden – een heroïsche prestatie.

Sjamanistisch

"Pathologisch briljant" en "een film die getuigt van een begeesterde, sjamanistische gekte", zo omschreef filmcriticus Peter Bradshaw van The Guardian Gibsons opvolger van The Passion of the Christ (2006). Net als die film is Apocalypto extreem gewelddadig én meeslepend, gegrond op historisch onderzoek én verpakt als Hollywoodspektakel.

Gibson liet alle acteurs in het Yucatan-Maya spreken en reconstrueerde een volledige Maya-stad, waar de hogepriesters hun offercultus uitvoeren om de zon gunstig te stemmen. Op zijn weergave van de inheemse culturen in Midden-Amerika kwam flink wat kritiek: de regisseur had attributen, historische gebeurtenissen en religieuze praktijken chronologisch en topografisch door elkaar gehusseld, van massaslachtingen bij de Maya’s was de geleerden niets bekend.

Dat Gibson als geen ander een verhaal in beelden weet te vertellen, ondersteund door suggestief gebruik van de soundtrack, daar was iedereen het wél over eens.

Eerbetoon Felix de Rooy

Eye presenteert in mei een overzicht van de korte en lange speelfilms van Felix de Rooy (1952), een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron.

Vertoning 35mm-kopie (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Mel Gibson

Productiejaar

2006

Productieland(en)

US

Originele titel

Apocalypto

Lengte

139 min.

Taal

none

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
still Apocalypto (Mel Gibson, US 2006)
still Apocalypto (Mel Gibson, US 2006)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op