Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (Spike Lee, US 1983)

Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads

Spike Lee / US, 1983 / 60 min.

Spike Lee’s eindexamenfilm voor de filmopleiding van NYU, over bediende Zack die na de moord op z’n baas de buurtkapperszaak in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, voortzet. Opmerkelijk: Felix de Rooy, regisseur van Curaçaose afkomst, deed de art-direction. Prijswinnaar Locarno Film Festival.

poster Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (Spike Lee, US 1983)
Zack werkt in zo’n ouderwetse kapperszaak waar iedereen in en uitloopt, voor een praatje, een geintje en een roddel. Eigenaar Joe van Joe’s Bed-Stuy Barbershop vindt het best: hij heeft niet zo veel op met de nieuwste hippe haartrends.

Aan die gemoedelijkheid komt een eind als de eigenaar van het pand, ‘Mr. Lovejoy’ een bod doet: Joe moet van z’n zaak een illegaal gokhol maken. Joe weigert, niet zonder gevolgen. Zal Zack wel op het aanbod ingaan?

Spike Lee’s eindexamenfilm ('An entertaining look at Black urban life' -Black American) wijst vooruit naar Do the Right Thing (1989), waarin raciale spanningen tot een hoogtepunt komen tijdens een snikhete zomerdag in dezelfde wijk. De film bracht Lee zijn eerste bekendheid. Opmerkelijk: Felix de Rooy, Curaçaose film- en theatermaker aan wie Eye een overzicht wijdt, tekende voor de art-direction.

Voorvechter

Spike Lee was de eerste zwarte juryvoorzitter van het Cannes-filmfestival – een bevestiging van zijn positie als geëngageerd filmmaker. Lee maakte niet alleen naam als begaafd filmer met uitzonderlijk oor voor muziek (hiphop, rap, jazz), maar ook als spreekbuis van de zwarte gemeenschap en voorvechter van gelijke rechten.

De regisseur maakte onder meer activistische documentaires over de Black Panthers en de verwaarlozing van de zwarte bevolking van New Orleans na de overstroming door orkaan Katrina.

Vertoning op 16mm (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1983

Productieland(en)

US

Originele titel

Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads

Lengte

60 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

16mm

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op