Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De wisselwachter (Jos Stelling, NL 1986)

De wisselwachter

Jos Stelling / NL, 1986 / 97 min.

Filmmaker en beeldend kunstenaar Felix De Rooy koos Jos Stellings met een Gouden Kalf bekroonde vertelling over een een eenzame wisselwachter (Jim van der Woude) die in de ban raakt van een mysterieuze vrouw. Weinig woorden, veel lichaamstaal.

poster De wisselwachter (Jos Stelling, NL 1986)

Een vrouw (Stéphane Excoffier) stapt uit bij een verlaten wisselstation, in het midden van nergens, zoals het gezegde luidt. De wisselwachter, een man die nauwelijks contact onderhoudt met de buitenwereld, raakt volledig betoverd door een personage dat de dagelijkse gang van zaken komt verstoren. Hij is niet de enige: ook de postbode blijkt gecharmeerd van de stadse dame, gedaan is het met de landelijke rust…

Voor de rollen van twee liefdesrivalen koos Stelling Jim van der Woude – destijds bekend om zijn komische mimeacrobatiek bij Hauser Orkater – en Josse De Pauw. Het scenario was een adaptatie van Jean Paul Franssens gelijknamige novelle, voor de opnamen toog Stelling naar de Schotse Hooglanden.

Geen spruitjesrealisme

In een tijd dat de Nederlandse film nog grotendeels leunde op de naturalistische traditie (‘spruitjesrealisme’), koos Stelling voor een andere aanpak. De vertelling leunt op het fysieke spel, taal speelt vrijwel geen rol en de natuur (het licht in de hooglanden) is sterk aanwezig.

De kijker laat zich meevoeren in een bizarre confrontatie tussen twee liefdesrivalen – een aanpak die aansloeg in Zuid-Amerika, waar De wisselwachter de prijs voor Beste film kreeg van het filmfestival van São Paolo.

Eerbetoon Felix de Rooy

Eye presenteert in mei een overzicht van de korte en lange speelfilms van Felix de Rooy (1952), een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron.

Vertoning 35mm-kopie (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jos Stelling

Productiejaar

1986

Productieland(en)

NL

Originele titel

De wisselwachter

Lengte

97 min.

Taal

Dutch, English, French

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
still De wisselwachter (Jos Stelling, NL 1986)
still De wisselwachter (Jos Stelling, NL 1986)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op