Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

Donna: Vrouwen in verzet

Meet the Archive 2023: Donna: Vrouwen in verzet

Op deze openingsavond van de Eye International Conference een gloednieuwe restauratie van een titel uit de Cinemien-collectie, Donna: Vrouwen in verzet (1980). Yvonne Scholten brengt op indrukwekkende wijze 80 jaar vrouwenverzet in Italië in beeld. Gratis toegang: haal op de dag zelf een kaartje aan de kassa.

poster Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

Eye pleit al decennia lang voor meer aandacht voor de rol van vrouwen in de cinema en heeft verschillende initiatieven ondernomen rond het (her)schrijven van een meer inclusieve filmgeschiedenis. In 2022 is Eye gestart met een oral history pilot study, een onderzoek naar de collectie van het in 1974 opgerichte feministische filmcollectief Cinemien. Yvonne Scholten is een van de geïnterviewde vrouwen in het oral-historyproject.

In Donna: Vrouwen in verzet brengt Yvonne Scholten op indrukwekkende wijze 80 jaar vrouwenverzet in Italië in beeld. Ze begint bij de fascistische aanval op de vrije zender Radio Donna in Rome, tijdens een uitzending van het huisvrouwencollectief in januari 1979. Daarop volgt een zoektocht naar de achtergronden van de Italiaanse vrouwenbeweging aan de hand van bijzondere archiefbeelden en interviews.

Vergeten rollen

Scholten belicht vrouwen die zich verzetten tegen elke vorm van onderdrukking, zoals fascistische bewegingen, kerk, politieke partijen. De film toont ook de kloof tussen feministen aan het begin van de eeuw en vrouwen in de boeren- en arbeidersbeweging van die tijd en de 'vrouwenkwestie' in de grote linkse partijen na de oorlog en het feminisme van de tweede golf. Deze film geeft zo een bijzonder inzicht in de vaak vergeten rollen van vrouwen in de geschiedenis.

A Season of Classic Film

Curator Simona Monizza, researcher Gerdien Smit en regisseur Yvonne Scholten leiden de premièrevoorstelling van de digitale restauratie in.

De restauratie van Donna: Vrouwen in verzet kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, en is mogelijk gemaakt dankzij A Season of Classic Films, een initiatief van Association des Cinémathèques Européennes (ACE), ondersteund door het EU Creative Europe MEDIA-programma. A Season of Classic Films brengt het werk van Europese nationale en regionale filmarchieven onder de aandacht via een reeks gratis filmvertoningen door heel Europa. Donna: Vrouwen in verzet is de eerste vertoning van 2023 in de reeks van vertoningen van gerestaureerde films georganiseerd door ACE in heel Europa.

Gratis toegang: haal op de dag zelf een kaartje aan de kassa.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Productiejaar

2023

Lengte

116 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Meet the Archive 2023

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Je komt op deze editie meer te weten over de geschiedenis van feministisch filmcollectief Cinemien, met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: vrouwen in verzet.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2023
still Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)
still Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

In samenwerking met

logo Beeld en Geluid

Mede mogelijk gemaakt door

logo Association des Cinémathèques Européennes (ACE)
logo Creative Europe
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op