Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Expedition Content (Ernst Karel & Veronika Kusumaryati, US 2020)

Ethnographic Listening

Eye on Art: Ethnographic Listening

Andrew Littlejohn en Ernst Karel, kenners van de antropologische documentaire, praten over hun vak en de rol van geluid in de etnografische film. Later op de avond is Expedition Content te zien, Karels kritische kijk op de antropoloog en zijn studieobject.

poster Paravel & Castaing-Taylor: Ethnographic Listening

Ernst Karel is antropoloog, muzikant, fonograaf en voormalig bestuurder van SEL, het Sensory Ethnography Lab (Harvard University), dat werd opgericht door Lucien Castaing-Taylor. De laatste is met Véréna Paravel nu te zien in de tentoonstelling in Eye.

Via live stream gaat Andrew Littlejohn in gesprek met Karel over het fenomeen ‘sonic ethnography’, het bestuderen van volkeren door het maken van geluidsopnamen. Littlejohn zal verduidelijken hoe akoestisch antropologisch onderzoek kan onthullen hoe mensen hun (sociale) omgeving door middel van geluid ervaren en realiseren. Littlejohn is als universitair hoofddocent verbonden aan het Institute of Cultural Anthropology and Development Sociology van Leiden University.

Klassieker

Na de uitwisseling van gedachten is Karels film Expedition Content (2020, met Veronika Kusumaryati) te zien, een kritische kijk op de etnografische klassieker Dead Birds (1963), over het Hubula-volk in West-Nieuw Guinea. Voor de regie van deze laatste film tekende Robert Gardner, directeur van het Film Study Center van Harvard University. Dead Birds is ook op 23 april te zien in Eye.

Expedition Content focust op de dynamiek tussen de antropoloog en zijn onderwerp, en de relatie tussen geluid en verbeelding. Het doek blijft vrijwel volledig zwart, te horen is een montage van geluidsopnamen door Michael Rockefeller, het spoorloos verdwenen medelid van Gardners expeditie naar het Dani-volk in 1961.

Voor Expedition Content is een apart ticket nodig.

Presentatie in samenwerking met ReCNTR, Leiden University

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Expedition Content (Ernst Karel & Veronika Kusumaryati, US 2020)
still Expedition Content (Ernst Karel & Veronika Kusumaryati, US 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op