Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, somniloquies, 2017

somniloquies

Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel / FR, 2017 / 73 min.

Wonderbaarlijke film over ‘body & mind’: sixtiessongwriter Dion McGregor spreekt vanuit het onbewuste hardop z’n dromen uit, antropologisch filmmakerduo Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor (wiens werk nu te zien is in de tentoonstelling) combineerde dit met experimentele opnamen van het menselijk lichaam. Immersieve ervaring. 

poster Somniloquies (Lucien Castaing-Taylor & Véréna Paravel, FR  2017)

Zeven jaar lang nam medebewoner Mike Barr de urenlange monologen op van zijn huisgenoot Dion McGregor, die verhaalde van de meest surreële ervaringen. Over hoe zijn lichaam werd open gezaagd en ontdaan werd van organen, over seksuele fantasieën en over hoe hij door de straten loopt van een minuscuul mini-stadje.

Het onbewuste spreekt en er is geen touw aan vast te knopen, lijkt het, of je zou de alleenspraak moeten kenschetsen als een ‘kruising tussen de surreële slaapwandelaarspoëzie van Robert Desnos en de stand-up van Lenny Bruce’, zoals een filmcriticus deed.

Zwevende camera

Van McGregors ongefilterde vertellingen verscheen zelfs een LP (‘The Dream World of Dion McGregor’) – hij doet dienst als soundtrack bij de opnamen van slapende lichamen, gemaakt door filmmakersduo Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor (oprichter van het Sensory Ethnography Lab, Harvard University).

De opnamen zijn even raadselachtig, donker en associatief als de spraak uit het onbewuste. De camera zweeft langs contouren van de slapenden, lijkt dan een oor binnen te dringen of andere lichaamsopeningen, het geheel een kluwen van vervormde beelden die de echo zijn van McGregors koortsachtige associaties.

Vertoning in samenhang met de documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil? (1969) van Louis van Gasteren, over de toegang tot het onbewuste van een ex-concentratiekampgevangene, met inzet van lsd-therapie (4 mei).

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) ratedThis movie contains foul language

Regisseur

Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel

Productiejaar

2017

Productieland(en)

FR

Originele titel

somniloquies

Lengte

73 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op