Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Liberté (Albert Serra, FR/DE/PT/ES 2019)

Liberté

Albert Serra / FR, DEUZE, PT, ES, 2019 / 132 min.

Is degene die streeft naar ultieme vrijheid en grenzeloos genot gelukkiger dan anderen? De libertijnse edellieden die het hof van puritein Lodewijk de Zestiende zijn ontvlucht, menen van wel. Glansrol voor Helmut Berger als de Pruisische vrijdenker hertog De Walchen.

poster Liberté (Albert Serra, FR/DE/PT/ES 2019)

Frankrijk, 1774. Onder het bewind van Lodewijk XVI moet het afgelopen zijn met de uitspattingen van de Franse aristocratie. Voor vrijdenkers die de absolute autoriteit van God, Kerk en Staat in twijfel willen trekken is in Versailles geen plaats.

Madame de Dumeval, graaf Tesis en hertog De Wand verstaan de tekenen des tijds en zoeken bescherming bij de Pruisische hertog en vrijdenker De Walchen (Helmut Berger in zijn laatste rol), een roemruchte verleider.

Panseksuele orgie

Hun bijeenkomst heeft tot doel het gedachtengoed van het libertinisme – de levensbeschouwelijke stroming die maximale persoonlijke vrijheid predikt – te bewaken en te verspreiden. De hooggestemde doelstelling krijgt uitwerking in een nachtlang durende panseksuele orgie, waarin de grenzen tussen rangen, standen, lichamen en scherp omlijnde seksuele identiteiten vervagen.

Clubscene

Serra over Liberté: “Het is een kostuumfilm die zich evengoed in de hedendaagse clubscene zou kunnen afspelen. Daar vind je geen hiërarchische verhoudingen tussen mooie of lelijke mensen, armen of rijken, heersers en dienaars – alles is er inwisselbaar; er is niets anders dan lichamen, verlangens en impulsen. Je kunt er eindelijk jezelf vergeten.”

Albert Serra’s negende speelfilm is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk dat hij opvoerde voor de Berliner Volksbühne. De film won de Speciale Juryprijs van de Un Certain Regard-selectie in Cannes.

Albert Serra in Eye

Van Albert Serra (1975) is deze zomer een intrigerende tentoonstelling te zien. Serra bouwde een grote installatie, geïnspireerd op zijn toneelstuk Liberté (2018), dat handelt over de libertijnse traditie en de grenzen van de vrijheid in de kunst.

Serra’s films waren te zien op de grote festivals en wonnen onder meer de Speciale Juryprijs van het Cannes Filmfestival en de Prix Jean Vigo, een prestigieuze Franse filmprijs.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Albert Serra

Productiejaar

2019

Productieland(en)

FR, DEUZE, PT, ES

Originele titel

Liberté

Lengte

132 min.

Taal

Frans, Duits, Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Albert Serra

Eye Filmmuseum presenteert Albert Serra – Liberté, de eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Albert Serra – Liberté
still Liberté (Albert Serra, FR/DE/PT/ES 2019)
still Liberté (Albert Serra, FR/DE/PT/ES 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op