Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mafioso (Alberto Lattuada, IT 1962)

Mafioso

Alberto Lattuada / IT, 1962 / 102 min.

Voor wat hoort wat, is de les die Nino leert als hij voor vakantie terugkeert naar zijn geboortedorp in Sicilië. Indringend portret van de Siciliaanse maffia, ver voor The Godfather. De toon is komisch en tragisch tegelijk, de Italiaanse steracteur Alberto Sordi schittert als Nino.  

poster Mafioso (Alberto Lattuada, IT 1962)

Tien jaar voordat Francis Ford Coppola met The Godfather de mores van een maffia-familie spectaculair inzichtelijk maakte, filmde Alberto Lattuada zijn portret van de almacht van de maffia in naoorlogs Italië.

Nino Badalementi, voorman in een autofabriek bij Milaan, heeft het gemaakt. Hij heeft een goed salaris, is getrouwd met een mooie blonde Milanese vrouw en heeft twee blonde dochtertjes. Niet slecht voor een man afkomstig uit een straatarm Siciliaans dorp, denkt Nino als hij zijn familie voor een welverdiende vakantie meeneemt naar Sicilië. Maar dan maakt maffiabaas Don Vincenzo duidelijk dat Nino nog een schuld heeft uitstaan…

Lattuada schildert hoe de naïeve Nino verstrikt raakt in de netten van een machtige misdaadorganisatie – zoals gebruikelijk in de commedia all’italiana is de kleine man weer ’s de klos, net op het moment dat diezelfde kleine man dacht een maatje groter te kunnen groeien.

Hilarische scènes

Tegelijkertijd is Mafioso een briljant zwart getint commentaar op de (aloude) noord-zuiddeling van Italië. In het moderne, industriële noorden wordt het geld verdiend, in het zuiden leiden ‘domme’ boeren een bestaan in armoede, zo is de opvatting.

Lattuada zet de vooroordelen flink aan, in soms hilarische scènes waarbij het komisch talent van steracteur Alberto Sordi ten volle wordt benut. Dat de in Milaan geslaagde ‘boer’ Nino zich niet kan ontworstelen aan de macht van de misdaad in het zuiden, is de wrange eindboodschap.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT

Originele titel

Mafioso

Lengte

102 min.

Taal

Italian, English, French, German

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini
still Mafioso (Alberto Lattuada, IT 1962)
still Mafioso (Alberto Lattuada, IT 1962)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op