Manakamana
Stephanie Spray, Pacho Velez / US, 2013 / 118 min.
Hindoepelgrims, toeristen en verschrikte kippen en geiten in de kabelbaan naar de Manakamana-tempel, hoog in de bergen van Nepal. De rit duurt tien minuten, de lengte van een 16mm-filmrol. Stephane Spary en Pacho Velez filmden elf ritten, met betoverend resultaat.
Voordat de kabelbaan werd aangelegd, waren de pelgrims uren onderweg naar de top van de berg; sinds een jaar of vijftien echter brengt modern transport je in tien minuten naar de Manakamana-tempel, de plek waar hindoes al eeuwenlang geluk en voorspoed komen afsmeken bij Baghwati, godin van de schoonheid.
Antropologen Stephane Spray en Pacho Velez filmden de reizigers in de cabine, steeds tien minuten lang, zonder in de opnamen te snijden, zonder voice-over of muziek te gebruiken. De structuur van de film wordt bepaald door de route van de kabelbaan die heen en weer gaat.
Emoties
Manakamana biedt een uitzonderlijke kijkervaring: terwijl onder de kabelbaan de jungle voorbijglijdt kijken we naar twee vrouwen die onhandig een ijsje eten, devote pelgrims, dorpelingen die nog nooit in een kabelbaan hebben gezeten en een troepje geiten dat angstig bij elkaar hokt. De camera zoomt in op hun emoties en verwondering.
Stephane Spray en Pacho Velez draaiden de film onder auspiciën van het Sensory Ethnography Lab van Harvard University, dat mede werd opgericht door Lucien Castaing-Taylor. Het lab wil het genre van de antropologische film vernieuwen door documentaire en kunst te verenigen. Doel is om kijkers de wereld op een zintuigelijke manier te laten beleven met de middelen van de experimentele cinema. Gedramatiseerde verhaallijnen, ‘talking heads’ en uitleggerige voice-overs zijn taboe.
Dit is onderdeel van
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Stephanie Spray, Pacho Velez
Productiejaar
2013
Productieland(en)
US
Originele titel
Manakamana
Lengte
118 min.
Taal
Nepalees
Ondertiteling
ENG
Drager
DCP
Onderdeel van
Paravel & Castaing-Taylor
Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.