Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still De Humani Corporis Fabrica

De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor / FR, 2022 / 115 min.

In vijf Parijse ziekenhuizen zwerft de camera niet alleen tussen de patiënten, de artsen en de verplegers, maar dringt deze ook door in de vlezige binnenkant van het menselijk lichaam, ín de aorta’s, bloedvaten en hersenen van de geopereerden. Een zeer fysieke kijkervaring.

poster Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism

Vijf eeuwen geleden bracht de Zuid-Nederlandse arts en anatoom Andreas Vesalius voor het eerst het menselijk lichaam in kaart in zijn boeken De humani corporis fabrica. Hij opende het menselijk lichaam met een wetenschappelijke blik, waarmee hij aan de wieg stond van de moderne anatomie. De film De Humani Corporis Fabrica stelt het menselijk lichaam vervolgens open voor de cinema.

Net zoals de chirurgen in de film openen de filmmakers en antropologen Paravel en Lucien Castaing-Taylor een wereld die tot dan toe (cinematografisch) onbekend bleef en verkennen ze deze van binnenuit. Ons vlees blijkt een landschap met onbekende vormen, dat, zoals alle landschappen, alleen kan blijven bestaan dankzij de aandacht – soms welwillend en kwaadaardig – van anderen. Ziekenhuizen zijn niet alleen ruimtes van lijden en zorg, maar ook laboratoria die alle lichamen van de wereld met elkaar verbinden. De Humani Corporis Fabrica is een hymne aan het leven en aan de dood, waarbij horror en humor samengaan.

Zie ook de tentoonstelling in Eye van Paravel en Lucien Castaing-Taylor: speciaal voor hun expositie maakten ze van De Humani Corporis Fabrica ook een installatie van acht schermen.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearNot (yet) rated

Regisseur

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

De Humani Corporis Fabrica

Lengte

115 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op