Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cinema Ecologica: header Spaceship Earth + Silent Running

Spaceship Earth + Silent Running

Cinema Ecologica: Spaceship Earth + Silent Running

De documentaire Spaceship Earth is de nuchtere tegenhanger van de SF-film Silent Running, waarin een botanicus in een ruimteschip alles op alles zet om de laatste levende planten van planeet Aarde te behouden. In Spaceship Earth volgen we acht jonge ‘biospherians’ die zich twee jaar lang opsluiten onder een gigantische glazen koepel met verschillende ecosystemen, met dramatisch resultaat. Double bill.

poster Cinema Ecologica: Spaceship Earth + Silent Running
Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, leidt twee visionaire films in over pogingen om te leven in samenwerking en co-creatie met de natuur.

Programma

 • poster Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)

  Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020, 113')

  Was het een dwaas hippieproject, toegepaste biologie, een sociaal experiment of kunst? Acht jonge avonturiers sloten zich in 1991 twee jaar lang op in een hermetisch afgesloten replica van het ecosysteem van planeet Aarde, de Biosphere 2. De enige invloed van buiten was het zonlicht dat door de koepel binnenstroomde. Biosphere 2 was een experiment om na te gaan hoe mensen in ecologisch evenwicht kunnen leven met de natuur.

  Al snel echter was de groep bezig met overleven; de CO2-uitstoot nam toe, oogsten vielen tegen en de experimenten voldeden niet aan de wetenschappelijke standaard. Na twee jaar kwamen de deelnemers sterk vermagerd en uitgeput uit de biosfeer.

  Matt Wolfs documentaire is de nuchtere tegenhanger van de SF-film Silent Running, waarin een botanicus in een ruimteschip alles op alles zet om de laatste levende planten van planeet Aarde te behouden. John Allens droom was met Biosphere-achtige koepels andere planeten voor menselijke bewoning geschikt te maken.

  Engels gesproken, niet ondertiteld.

 • poster Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)

  Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971, 89')

  Deze ecosciencefiction werd een cultfilm met een serieuze, urgente boodschap. In een gekaapt ruimteschip, met aan boord de laatste bomen en tuinen van planeet Aarde, vliegt botanist Freeman Lowell naar de Ringen van Saturnus. Zal hij slagen in zijn poging aards botanische leven te redden? Lowell verzorgt met hart en ziel het laatste groen in biosphere-kassen in de ruimte. Wanneer Lowells meerderen hem opdracht geven de kassen te vernietigen, weigert hij.

  Silent Running kwam uit in hetzelfde jaar dat het Rapport van Rome verscheen, waarin door wetenschappers gewaarschuwd werd voor de verwoestende milieuvervuiling en de uitputting van de Aarde. Trumbulls film is een aansporing om beter te zorgen voor het leven op onze planeet en daarmee voor onszelf. Op de soundtrack: songs van Joan Baez.

  Engels gesproken, niet ondertiteld.

Dit is onderdeel van

Reguliere vertoningen

Details

Regisseur

2022

Lengte

237 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still Spaceship Earth (Matt Wolf, US 2020)
still Silent Running (Douglas Trumbull, US 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op