Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges

Written and directed by Preston Sturges

Written by Preston Sturges

Martin Koolhoven praat aan de hand van filmfragmenten met scenarioschrijvers Annelouise Van Naerssen (Toscaanse bruiloft) en Luuk van Bemmelen (Soof 3) over wat Preston Sturges tot briljant scenarist maakt. De koning van de screwballcomedy op de ontleedtafel.

poster Written and Directed by Preston Sturges

Eye wijdt dit najaar een retrospectief aan Preston Sturges (1898-1959), de man die de studio’s dwong het vak van scenarioschrijver serieus te nemen. Sturges werd de best betaalde schrijver van Hollywood en leverde strijd om zijn eigen scenario’s te kunnen verfilmen. Met als resultaat een zevental briljante komedies, gedraaid tussen 1940 en 1945.

Sturges gold als vileine satiricus, een regisseur die uitblonk in sociale komedies waarin het klatergoud van de Amerikaanse Droom van glans werd ontdaan. Aan de screwballcomedy van de jaren dertig voegde Sturges bijtend maatschappelijk commentaar toe, verpakt in de vorm van hilarische satire.

Met scenarioschrijvers Annelouise van Naerssen (Toscaanse bruiloft) en Luuk van Bemmelen (Soof 3) probeert Martin Koolhoven uit te vinden waarin het talent en vakmanschap van Sturges als scenarioschrijver schuilt. De tekst op de ontleedtafel, geïllustreerd met fragmenten uit onder meer The Great McGinty (1940), Hail the Conquering Hero (1944) en The Miracle of Morgan's Creek (1944, 98’). De voertaal van dit gesprek is Nederlands.

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

105 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op