collectiecentrum

De collectie van Eye heeft een nieuw onderkomen gekregen; het nieuwe Eye Collectiecentrum. Het ligt aan de Asterweg in Amsterdam Noord.

Het collectiecentrum is de kroon op de verhuizing van Eye naar Amsterdam Noord.

collectiewerkplaats voor professionals

De collectie was verspreid over een aantal locaties binnen en buiten Amsterdam, de collectiespecialisten en archivarissen werkten dus ook verspreid. Vanaf nu is dat niet meer nodig.

adres collectiecentrum

Asterweg 26
1031 HP Amsterdam 

download adres en route

Het collectiecentrum is een gebouw voor conservering, restauratie en onderzoek: de Eye Study is een volwaardig studiecentrum voor de collectie. Verder is er een kleine filmzaal om bijvoorbeeld restauraties te bespreken, maar ook voor persvoorstellingen. Eye heeft nu één locatie voor iedereen die zich professioneel met de collectie bezighoudt, op loopafstand van het museumgebouw aan het IJ.

de collectie verhuist mee

De grootste klus die de verhuizing met zich meebracht was niet het onderbrengen van deze verschillende disciplines, maar van de collectie waar zij mee werken. Zo verhuisden er 40.000 films (dat zijn meer dan 200.000 filmblikken!) en de filmgerelateerde collecties (ondermeer 700.000 foto's en 78.000 affiches).

De collectiedelen bevonden zich altijd op verschillende locaties, omdat er van oudsher niet één gebouw was waar de ruimte of de juiste omstandigheden voor alle materialen aanwezig waren.

vriezen of koelen

Collectiebehoud begint met opslag onder de juiste omstandigheden, en daarom zijn er in de nieuwe depots geavanceerde klimaatsystemen. Een deel van de filmcollectie wordt zelfs ingevroren in een zogeheten sub-zero depot. Het gaat hier vooral om kleurnegatieven en masters, 70mm kleurkopieën en een deel zwartwit negatieven. De iets minder kwetsbare films komen in een gekoeld depot met gereguleerde luchtvochtigheid terecht. De papieren archieven worden ook onder constante luchtvochtigheid en temperatuur bewaard.

Niet alle films zijn meeverhuisd. Zo vragen de nitraatfilms om speciale bewaaromstandigheden en blijven daarom waar ze zijn: in speciale bunkers met klimaatbeheersing, buiten de bebouwde kom.

bouwfilm

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier