This is Film! 2020
Thema

This is Film! Film Heritage in Practice

10 maart t/m 19 mei 2021

This is Film! Film Heritage in Practice is een collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

In elk van de zes sessies zal met gasten worden ingegaan op verschillende onderwerpen, variërend van het inkleuren van zwart-witmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog tot aan het gebruik van archiefmateriaal in compilaties, documentaires en VR- of VJ-performances.

films, lezingen & discussies

Elke sessie benadert het thema ‘hergebruik’ op een andere manier en begint met een inleiding door Giovanna Fossati, hoofdconservator bij Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna volgt een gesprek of interview en een Q&A met een internationale deskundige over het onderwerp, en een filmvertoning of een optreden.

De voertaal is Engels en de lezingen kunnen als serie of afzonderlijk worden bijgewoond.

Eye en hergebruik van archieffilms

Het stimuleren van het hergebruik van archieffilms is voor Eye van zeer groot belang. Het instituut kent een lange traditie van gezamenlijke found footage-projecten met filmmakers en kunstenaars als Gustav Deutsch, Peter Delpeut, Aernout Mik en Sandra Beerends. In 2017 lanceerde Eye een Artist and Scholar-in-Residence programma, waarin kunstenaars en wetenschappers worden uitgenodigd om onderzoek te doen in de collectie van Eye en archiefmateriaal op een creatieve manier te hergebruiken. Het hergebruiken en recyclen van films stond al eerder centraal in Eye’s openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed (2012) en het vervolg Cinema Remake – art & film (2014). Andere voorbeelden zijn te vinden in een unieke collectie samengestelde rollen met niet-geïdentificeerde filmfragmenten onder de naam Bits & Pieces. Deze collectie werd de bron van vele nieuwe compilaties en daarmee het archetype van hergebruiken en/of remixen.

programma

This is Film! #1: Bits and Pieces and the VJ
Woensdag 10 maart, 15:30 – 18.00

 • Gast: Rossella Catanese (VJ, adjunct-hoogleraar aan NYU in Florence)
 • Vertoning: live VJ-performance met de Bits and Pieces collectie. Muziek van Jan Willem Hagenbeek

This is Film! #2: Copyrights
Woensdag 24 maart, 15:30 – 18:30

 • Gast: Claudy Op den Kamp (programmamanager BA (Hons) Film, Bournemouth University, VK)
 • Vertoning: Public Domain (USA, 1972, Hollis Frampton, 16mm) en Film ist. a girl & a gun (Austria, 2009, Gustav Deutsch, 35mm)

This is Film! #3: The Polaroid Effect
Woensdag 7 april, 15:30 – 18:35

 • Gast: Jens Meurer (filmmaker/producent)
 • Vertoning: An Impossible Project (DE, 2020, 35mm)

This is Film! #4: the Afghan Film Archive
Woensdag 21 april, 15:30 – 18:30

 • Gast: Ariel Nasr (filmmaker)
 • Vertoning: The Forbidden Reel (CA, 2019, 2K DCP)

This is Film! #5: Restoration or Re-appropriation?
Woensdag 5 mei, 15:30 – 18:15

 • Gasten: Matthew Lee (hoofd Film bij Imperial War Museums) en David Walsh (training and outreach coordinator bij FIAF)
 • Vertoning: They Shall Not Grow Old (NZ/GB, 2018, Peter Jackson, 3D, DCP)

This is Film! #6: Archival films and VR
Woensdag 19 mei, 15:30 – 17:45

 • Gasten: Oscar Raby (creative director bij VRTOV), Richard Misek (filmmaker en hoofddocent aan de Universiteit van Kent), Charlie Shackleton (filmmaker en filmcriticus)
 • Vertoning: A Machine for Viewing (GB/AU, 2019, Richard Misek, Charlie Shackleton en Oscar Raby, 360° interactieve VR) en een compilatie van video essays van Richard Misek en Charlie Shackleton
in samenwerking met

Agenda

woensdag, 10 mrt 2021

woensdag, 24 mrt 2021

woensdag, 7 apr 2021

woensdag, 21 apr 2021

woensdag, 5 mei 2021

woensdag, 19 mei 2021

Volledig aanbod