Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
This is Film! 2020
Thema

This is Film! Film Heritage in Practice

deze reeks wordt in zijn geheel verzet naar maart-mei 2021

De serie This is Film! Film Heritage in Practice wordt vanwege het coronavirus in zijn geheel verzet naar de periode maart-mei 2021. We houden jullie op de hoogte van de nieuwe data.

This is Film! Film Heritage in Practice is een collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

In elk van de zes sessies zal met gasten worden ingegaan op verschillende onderwerpen, variërend van het inkleuren van zwart-witmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog tot aan het gebruik van archiefmateriaal in compilaties, documentaires en VR- of VJ-performances.

films, lezingen & discussies

Elke sessie benadert het thema ‘hergebruik’ op een andere manier en begint met een inleiding door Giovanna Fossati, hoofdconservator bij Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna volgt een gesprek of interview en een Q&A met een internationale deskundige over het onderwerp, en een filmvertoning of een optreden. De voertaal is Engels en de lezingen kunnen als serie of afzonderlijk worden bijgewoond.

Eye en hergebruik van archieffilms

Het stimuleren van het hergebruik van archieffilms is voor Eye van zeer groot belang. Het instituut kent een lange traditie van gezamenlijke found footage-projecten met filmmakers en kunstenaars als Gustav Deutsch, Peter Delpeut, Aernout Mik en Sandra Beerends. In 2017 lanceerde Eye een Artist and Scholar-in-Residence programma, waarin kunstenaars en wetenschappers worden uitgenodigd om onderzoek te doen in de collectie van Eye en archiefmateriaal op een creatieve manier te hergebruiken. Het hergebruiken en recyclen van films stond al eerder centraal in Eye’s openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed (2012) en het vervolg Cinema Remake – art & film (2014). Andere voorbeelden zijn te vinden in een unieke collectie samengestelde rollen met niet-geïdentificeerde filmfragmenten onder de naam Bits & Pieces. Deze collectie werd de bron van vele nieuwe compilaties en daarmee het archetype van hergebruiken en/of remixen.

Programma

#1: Copyright
Guest: Claudy Op den Kamp (Programme Leader BA (Hons) Film, Bournemouth University)
Screening: Los Angeles Plays Itself (USA, Thom Andersen, 2003-2013, DCP)
Wednesday, March 11, 15:30

#2: Bits and Pieces and the VJ
Guest: Rossella Catanese (VJ, Adjunct Professor at Sapienza University of Rome)
Screening: Live VJ performance featuring the Bits and Pieces Collection. Music by Jan Willem Hagenbeek
Wednesday, March 25, 15:30

#3: the Polaroid Effect
Guest: Jens Meurer (Filmmaker/Producer)
Screening: An Impossible Project (GER, 2020, 35mm)
Wednesday, April 8, 15:30

#4: the Afghan Film Archive
Guest: Ariel Nasr (Filmmaker)
Screening: The Forbidden Reel (CA, 2019, 2K DCP)
Wednesday, April 22, 15:30

#5: Restoration or Re-appropriation?
Guests: Matthew Lee (Head of Film at Imperial War Museums) and David Walsh (Training and Outreach Coordinator for FIAF)
Screening: They Shall Not Grow Old (NZ/UK, 2018, Peter Jackson, 3D, DCP)
Wednesday, May 6, 15:30

#6: Archival films and VR
Guests: Charlie Shackleton (Filmmaker and Film Critic), Richard Misek (Filmmaker and Senior Lecturer at the University of Kent), Oscar Raby (Creative Director of VRTOV)
Screening: A Machine for Viewing (UK/AU, 2019, 360° Interactive VR) & compilation of video essays by Richard Misek and Charlie Shackleton
Wednesday, May 20, 15:30

In samenwerking met

Volledig aanbod

Van A tot Z