Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Begrijpt u nu waarom ik huil? (Louis van Gasteren, NL 1969)

Begrijpt u nu waarom ik huil?

Louis van Gasteren / NL, 1969 / 65 min.

Aangrijpende documentaire over een ex-concentratiekampgevangene die door professor Jan Bastiaans wordt behandeld met behulp van lsd. De therapie was omstreden, de film had grote maatschappelijke impact. Vertoning op 4 mei (Nationale Dodenherdenking), in samenhang met Somniloquies van kunstenaarsduo Paravel & Castaing-Taylor.

poster Begrijpt u nu waarom ik huil? (Louis van Gasteren, NL 1969)

Begrijpt u nu waarom ik huil? volgt de ongeveer vijftigjarige Joop, die de controversiële therapeutische behandeling met lsd ondergaat. Van Gasteren filmde de man in zijn woning en in de kliniek tijdens de eerste twee lsd-sessies.

Verzetsman Joop werd in september 1941 door de Duitsers opgepakt. Het was het begin van een helletocht langs verschillende kampen, totdat hij door de Russen werd bevrijd. Als Joop terugkeert bij zijn vrouw is hij een totaal andere man geworden. Hij heeft last van nachtmerries en is niet in staat tot gewoon menselijk contact.

De Leidse hoogleraar psychiatrie Jan Bastiaans maakte de behandeling van het concentratiekampsyndroom tot zijn specialisme. Hij was er van overtuigd dat hij slachtoffers kon genezen door ze met behulp van lsd hun gruwelijke kampervaringen te laten herbeleven.

Rumoer

Hoewel de methode-Bastiaans omstreden was – niet alle patiënten hadden baat bij de lsd-therapie die ze als extreem angstaanjagend ervoeren – zorgde het rumoer en de ophef er wel voor dat de trauma’s van ex-kampgevangenen werden erkend als aandoening die behandelbaar was. In de jaren vijftig was daar geen aandacht voor geweest.

Vertoning bij de tentoonstelling van Paravel & Castaing-Taylor. In hun film Somniloquies (2017) spreekt de hoofdpersoon ook vanuit het onderbewuste. Hier is de stem niet opgeroepen met een hallucinogeen, maar luister je naar opnamen van iemand die hardop droomt.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) ratedThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Louis van Gasteren

Productiejaar

1969

Productieland(en)

NL

Originele titel

Begrijpt u nu waarom ik huil?

Lengte

65 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still Begrijpt u nu waarom ik huil? (Louis van Gasteren, NL 1969)
still Begrijpt u nu waarom ik huil? (Louis van Gasteren, NL 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op