Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Hospital (Frederick Wiseman, US 1970)

Hospital

Frederick Wiseman / US, 1970 / 82 min.

Klassieker van ‘fly on the wall’ documentairemaker Frederick Wiseman, vriend van het filmmakersduo Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Hij volgde in 1970 de dagelijkse gang van zaken in het Metropolitan Hospital van New York City, zoals Paravel en Castaing-Taylor dat meer dan vijftig jaar later in hun film De Humani Corporis Fabrica in ziekenhuizen in Parijs deden.

poster Hospital (Frederick Wiseman, US 1970)

Hoe gaat het er aan toe op de eerste hulp van een ziekenhuis in het centrum van New York? Direct Cinema regisseur Frederick Wiseman, die vanuit zijn achtergrond als advocaat geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de openbare instellingen die de Amerikanen ten dienste staan, pakte z’n camera en filmde tientallen uren lang in het Metropolitan Hospital.

In de montage dikte hij het materiaal in tot een compacte anderhalfuurvertelling waarin het wel en wee van de patiënten, de inzet van de medische staf en de slopende bureaucratie van de gezondheidszorg worden belicht. Emoties, pijn, achteloosheid, vreugde, kwetsbaarheid en betrokkenheid: het komt allemaal voorbij in de door Wiseman gedraaide zwartwitbeelden, gepresenteerd zonder commentaar en zonder muziek.

Wisemans beroemde documentaire is geprogrammeerd naast de film De Humani Corporis Fabrica uit 2022 van het kunstenaarsduo Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor op 29 maart en 4 april. De twee films over grootstedelijke ziekenhuizen laten zien hoe het beeld van het menselijk lichaam in nood in vijftig jaar in veranderd. In de film van Paravel en Castaing-Taylor is de ontmenselijking inmiddels vervolmaakt: de artsen kijken meer naar beeldschermen dan naar de patiënten zelf.

Kaarten voor de films zijn los verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Frederick Wiseman

Productiejaar

1970

Productieland(en)

US

Originele titel

Hospital

Lengte

82 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still Hospital (Frederick Wiseman, US 1970)
still Hospital (Frederick Wiseman, US 1970)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op