Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Dark Waters (Todd Haynes, US 2019)

Dark Waters

Todd Haynes / US, 2019 / 126 min.

Met teflon maak je een prachtige anti-aanbakpan. De benodigde chemicaliën zijn echter zwaar giftig, zoals boer Wilbur Tennant merkt: chemiereus DuPont loost al jarenlang afvalstoffen op zijn land. Veelgeprezen rechtbankdrama van Todd Haynes, met een glansrol voor Mark Ruffalo als geëngageerde advocaat.

poster Dark Waters (Todd Haynes, US 2019)
Advocaat Rob Bilott lijkt z’n schaapjes op het droge te hebben; hij werkt bij een kantoor dat de belangen behartigt van grote concerns – de dollars stromen binnen, de carrière kan alleen maar steil opwaarts gaan. Totdat op een goede dag boer Wilburt Tennant het kantoor bezoekt en Bilott vraagt een zaak te beginnen tegen chemiereus DuPont die zijn land en vee vergiftigt. Bilott neemt de zaak op zich, omdat Tennant een goede kennis is van z’n grootmoeder. Bilott bijt zich vast en voert vijftien jaar lang processen tegen de branche die hij eerst verdedigde.

Stellingname

“Het is naïef te denken dat we van het kapitalisme afkomen, maar dat betekent niet dat je niet de aandacht op de misstanden moet vestigen”, merkte regisseur Todd Haynes op over Dark Waters. De film werd geprezen om z’n stellingname en het briljante spel van de cast, en was Haynes’ eerste uitgesproken politieke film. Eerder maakte hij succesvolle melodrama’s, gerangschikt onder de treffer ‘queer cinema’, zoals Far From Heaven (2002), I’m Not There (2007) en Carol (2015).

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Todd Haynes

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

Dark Waters

Lengte

126 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

Dark Waters is een urgente film, die ons confronteert met de duistere kant van de antiaanbaklaag. Mooi gedraaid en naturalistisch gespeeld. Haynes laat zien hoe grootkapitaal en overheid onder een hoedje werken - gezondheid en milieu worden zonder scrupules geofferd aan winsten gemaakt met de verkoop van teflonpannen en waterproof kleding.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still Dark Waters (Todd Haynes, US 2019)
still Dark Waters (Todd Haynes, US 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op