Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La ciénaga (Lucrecia Martel, AR/JP/ES/FR 2001)

La ciénaga

Lucrecia Martel / AR, JP, ES, FR, 2001 / 103 min.

Een filmisch wonder van Lucrecia Martel, die de aftakeling van een welgestelde familie volgt: veel rode wijn, vervuilde zwembaden, spookachtige grootmoeders, girl crushes en dolle honden. Een onheilspellend en broeierig debuut dat diep onder je huid kruipt. Keuzefilm Janis Rafa.

poster La ciénaga (Lucrecia Martel, AR/JP/ES/FR 2001)

Eye wijdt een tentoonstelling aan het werk van Janis Rafa, waarin de relatie tussen mens, dier en landschap centraal staat. Over haar keuzefilm zegt ze: "Ik heb deze film gezien toen ik aan mijn speelfilm Kala azar werkte. Het inspireerde mij omdat het een zeer complexe, persoonlijke en rauwe visuele wereld oproept. Ik vind het camerawerk interessant: we zien een rommelige wereld, de camera focust veel op structuren. Maar ik werd vooral geïnspireerd door de niet-lineaire manier van vertellen: er zit wel een verhaal in, maar het gaat vooral om het creëren van een wereld."

Een losbandige familie in het kleine Argentijnse provinciestadje Salta in Argentinië is voor Martel de perfecte kapstok voor een broeierige film over klassenverschillen, natuur, seksualiteit, politieke onrust en sociale stagnatie.

La ciénaga ('Het moeras') draait om de aftakeling van een welgestelde familie die tijdens een hete zomer samenkomt op hun verwaarloosde plantage. Mecha, de matriarch, haar vier kinderen en een sukkelige echtgenoot brengen hun tijd door met het drinken van goedkope rode wijn rond een rottend zwembad.

Het moeras uit de titel verklapt al dat er onder het stilstaande oppervlak allerlei dingen borrelen, seksuele verlangens voorop. Martel voegt daar nog de bovennatuurlijke verhalen van Horacio Quiroga aan toe, boordevol onheilspellende voorgevoelens, terwijl de film langzaam naar zijn tragische climax toewerkt.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Lucrecia Martel

Productiejaar

2001

Productieland(en)

AR, JP, ES, FR

Originele titel

La ciénaga

Lengte

103 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
still La ciénaga (Lucrecia Martel, AR/JP/ES/FR 2001)
still La ciénaga (Lucrecia Martel, AR/JP/ES/FR 2001)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op