Skip to content

Op de vijfde rij...

In de podcast-serie Op de vijfde rij... vertelt Cesar Majorana mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. De podcast is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... (algemeen)
illustratie: Aafke Bouwman

De titel van de podcast verwijst naar de favoriete rij van Cesar in de bioscoop: op de vijfde rij zit je dicht op de actie, maar je hebt er ook het overzicht om te zien wat er om je heen gebeurt. Op de vijfde rij... gaat dan ook niet over het laatste filmnieuws, maar om (grotendeels) tijdloze verhalen. Beschouwend, onderzoekend en verrassend.

In afleveringen van 20 à 30 minuten vertelt Cesar Majorana een of twee bijzondere filmverhalen, van de ontstaansgeschiedenis van een klassieker en het oeuvre van een maker tot de essentie van een filmfestival. Cesar begint elke aflevering met een vraag en zoekt door middel van interviews, reportages en archieffragmenten naar een antwoord. Zo neemt hij je mee naar de plek waar het gebeurt, zoals eerder het hart van de filmmarkt in Cannes. Jaarlijks maakt hij 3 à 4 keer een reeks van 1 tot 4 afleveringen.

Op de vijfde rij in het Nederlandse filmarchief

Duizenden filmrollen liggen in het Nederlandse filmarchief van Eye Filmmuseum opgeslagen, wachtend om gearchiveerd én gerestaureerd te worden. Maar het beroep van filmrestaurateur wordt met uitsterven bedreigd: de kennis van allerlei oude technieken dreigt verloren te gaan.

Om te onderzoeken hoe het opnieuw tot leven wekken van een film in zijn werk gaat volgt Cesar Majorana in deze aflevering de restauratie van Gebroken spiegels (1984), een feministische klassieker over sekswerkers én de tweede speelfilm van de latere Oscarwinnaar Marleen Gorris.

De restauratie brengt Cesar onder meer naar een geheime bunker, het kantoor van een van de voornaamste producenten uit de Nederlandse filmgeschiedenis en een grauw industrieterrein in Waddinxveen, waar restaurateur Jan Scholten dagenlang in het donker doorbrengt om het beeldmateriaal van Gebroken spiegels op te poetsen. Wat maakt zijn werk zo onmisbaar? En waarom zouden we allemaal een film uit 1984 weer moeten bekijken?

De digitale restauratie van Gebroken spiegels is ook thuis te zien via de Eye Film Player.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen beluisteren.

Abonneer je op de podcast

Podcast Op de vijfde rij...

Meer over deze podcast vind je in ons online magazine

Lees meer

De makers

De podcast Op de vijfde rij... is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

Presentator/interviewer

Cesar Majorana

Eindredacteur

Jelle Schot

Techniek en montage

Frithjof Kalf

Redactie Eye Filmmuseum

Ronald Simons en Anna Meijer

Muziek

Julius Jongsma

Artwork

Aafke Bouman

Producer

Joyce Feijen

Opdrachtgever

Tibor Dekker (VPRO Cinema)
Mila Schlingemann en Lisette Ruijtenberg (Eye Filmmuseum)

Een samenwerking van

logo VPRO Cinema
logo Eye Filmmuseum