over de collectie

Koop je film- en tentoonstellingstickets online. 
We verzoeken je om in Eye een mondkapje te dragen. Lees hier meer.

Eye beheert met zijn collectie meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie en -onderzoek.

De collectie van Eye kreeg vorm in 1946 toen de eerste voorloper van Eye werd opgericht: het Nederlands Historisch Filmarchief. In 1952 kwam uit het Nederlands Historisch Archief het Nederlands Filmmuseum voort; sinds 2010 zijn we Eye.

De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Maar Eye beheert en verwerft niet alleen films, maar een scala van uiteenlopende materialen - van filmaffiches tot projectieapparatuur. De nadruk ligt op films en voorwerpen die iets zeggen over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur; van praktisch alle Nederlandse speelfilms die jaarlijks uitkomen wordt een kopie in de collectie opgenomen.

 

Vrienden zien meer. Support Eye al voor € 50,- en krijg exclusieve toegang tot openingen, bijeenkomsten en rondleidingen.

Eye Society: Like Film, Love Eye

  • Blikken met 35mm film; links een speelfilm van vijf aktes, rechts een korte film.

  • Frame van Le dirigeable fantastique (Georges Méliès, 1906, Frankrijk).

  • Het Collectiegebouw aan de Asterweg.

Bij het beheer van al deze verschillende materialen zijn allerlei specialisaties betrokken. Een film bewaar je onder andere omstandigheden dan een affiche, dus elk depot heeft zijn eigen klimaatinstellingen. Bijna alle depots bevinden zich tegenwoordig in ons nieuwe Collectiecentrum.