Dinsdag 7 februari sluit Eye on 16:00 wegens een besloten evenement. Onze excuses voor het ongemak.

Sluit
Skip to content

Onze collectie behelst meer dan 54.000 films uit alle genres en biedt een staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. We worden wereldwijd geroemd om onze expertise op het gebied van filmrestauratie en -onderzoek. De collectie kreeg vorm in 1946, toen de eerste voorloper van Eye werd opgericht: het Nederlands Historisch Filmarchief. In 1952 daar het Nederlands Filmmuseum uit voort. Sinds 2010 zijn we Eye Filmmuseum.

Het Eye Collectiecentrum in Amsterdam-Noord
© Ton Söder
Frame van Le dirigeable fantastique, Georges Méliès
Frame van Le dirigeable fantastique (Georges Méliès, 1906, Frankrijk)

De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Naast films, verwerven en beheren we een scala van uiteenlopende materialen, van filmaffiches tot projectieapparatuur. De nadruk ligt op films en voorwerpen die iets zeggen over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur; van praktisch alle Nederlandse speelfilms die jaarlijks uitkomen wordt een kopie in de collectie opgenomen. Bij het beheer van al deze verschillende materialen zijn allerlei specialisaties betrokken. Een film bewaar je onder andere omstandigheden dan een affiche, dus elk depot heeft zijn eigen klimaatinstellingen. Bijna alle depots bevinden zich tegenwoordig in ons Collectiecentrum in Amsterdam-Noord.

Jan Bot NFTs
Jan Bot NFTs

NFTs in Eye Shop

Sinds 2018 heeft Jan Bot, de eerste AI-kunstenaar van Eye, meer dan 25 duizend korte, poëtische films gegenereerd die reflecteren op de actualiteit. Nu is de tijd gekomen om hem uit te schakelen en zijn artistieke erfgoed naar de volgende toekomst te brengen: het cryptotijdperk. Creëer voor hem een NFT-collectie en maak daarmee een eervol einde aan het leven van Jan Bot.

Lees meer
Buitenaanzicht van het Eye Collectiecentrum
© Luuk Kramer

Bezoek het collectiecentrum

Asterweg 26
1031HP Amsterdam
020 5891411
eyestudy@eyefilm.nl

Route