Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Ontdek onze collectie

Onze collectie behelst meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Daarbij worden we wereldwijd geroemd om onze kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie en -onderzoek.

De collectie kreeg vorm in 1946, toen de eerste voorloper van Eye werd opgericht: het Nederlands Historisch Filmarchief. In 1952 kwam uit het Nederlands Historisch Archief het Nederlands Filmmuseum voort en sinds 2010 zijn we Eye Filmmuseum.

Het collectiecentrum in Amsterdam-Noord
© Ton Söder
Frame van Le dirigeable fantastique, Georges Méliès
Frame van Le dirigeable fantastique (Georges Méliès, 1906, Frankrijk)

De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Naast films, verwerven en beheren we een scala van uiteenlopende materialen, van filmaffiches tot projectieapparatuur. De nadruk ligt op films en voorwerpen die iets zeggen over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur; van praktisch alle Nederlandse speelfilms die jaarlijks uitkomen wordt een kopie in de collectie opgenomen. Bij het beheer van al deze verschillende materialen zijn allerlei specialisaties betrokken. Een film bewaar je onder andere omstandigheden dan een affiche, dus elk depot heeft zijn eigen klimaatinstellingen. Bijna alle depots bevinden zich tegenwoordig in ons Collectiecentrum in Amsterdam-Noord.

campagnebeeld Meet the Archive 2021 (Martha Colburn, What's On)
Still uit What's On (Martha Colburn, 1997)

Meet the Archive

Hoe groot en veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive. In het jaar dat Eye zijn 75ste verjaardag viert, neemt Meet the Archive online plaats. Om stil te staan bij de geschiedenis van 75 jaar Eye hebben de Eye-collectiespecialisten daarom acht online afleveringen van Meet the Archive gemaakt over 75 jaar filmarchief.

Lees meer

Bezoek het collectiecentrum

Asterweg 26
1031HP Amsterdam
020 5891411
eyestudy@eyefilm.nl

Route