We zijn open

We hebben je gemist! Koop je kaartjes voor film en tentoonstelling online. Reserveer ook online voor Eye Bar Restaurant.

Lees meer
Sluit

Ontdek onze collectie

Onze collectie behelst meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Daarbij worden we wereldwijd geroemd om onze kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie en -onderzoek.

De collectie kreeg vorm in 1946, toen de eerste voorloper van Eye werd opgericht: het Nederlands Historisch Filmarchief. In 1952 kwam uit het Nederlands Historisch Archief het Nederlands Filmmuseum voort en sinds 2010 zijn we Eye Filmmuseum.

Laatste nieuws

Het collectiecentrum in Amsterdam-Noord
© Ton Söder
Frame van Le dirigeable fantastique, Georges Méliès
Frame van Le dirigeable fantastique (Georges Méliès, 1906, Frankrijk)

De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Naast films, verwerven en beheren we een scala van uiteenlopende materialen, van filmaffiches tot projectieapparatuur. De nadruk ligt op films en voorwerpen die iets zeggen over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur; van praktisch alle Nederlandse speelfilms die jaarlijks uitkomen wordt een kopie in de collectie opgenomen. Bij het beheer van al deze verschillende materialen zijn allerlei specialisaties betrokken. Een film bewaar je onder andere omstandigheden dan een affiche, dus elk depot heeft zijn eigen klimaatinstellingen. Bijna alle depots bevinden zich tegenwoordig in ons Collectiecentrum in Amsterdam-Noord.

Bezoek het collectiecentrum

Asterweg 26
1031HP Amsterdam
020 5891411
eyestudy@eyefilm.nl

Route