Skip to content

Eye in 2022

Eye Filmmuseum presenteert in de eerste helft van 2022 de nieuwe filmprogramma’s Shochiku 100, Revolusi! Films rond de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, Russische Dooi, Eye on Sound: All That Jazz en Cinema Ecologica. In februari opent de eerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Guido van der Werve, in de zomer gevolgd door de tentoonstelling Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective en in de herfst Fiona Tan.

Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York
still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)
still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)

Shochiku 100

Een eeuw filmklassiekers uit Japan.

Eye staat stil bij het honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan, Shochiku Cinema. Met (zeldzame) vertoningen op 35mm, live muzikale begeleiding, prachtige digitale restauraties, een eenmalige, integrale vertoning van The Human Condition-trilogie, inleidingen van Japan-kenners én een saképroeverij.

Lees meer

3 februari - 2 maart 2022

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku Cinema? De filmmaatschappij tekende vanaf de oprichting in 1920 voor de eerste volwassen Japanse stille film, geluidsfilm, kleurenfilm én de eerste Japanse Oscarwinnaar, Departures (2009).

Shochiku is onder meer beroemd om zijn huiselijke drama’s met grote sterren, zoals van Ozu. Na de oorlog gaf de studio ook ruimte aan sociaal geëngageerde regisseurs en de ‘Shochiku Nouvelle Vague’. Takeshi Kitano gooide in de jaren negentig hoge ogen met gevoelige arthouseproducties, komedies en gewelddadige ‘nouvelle violence’-films als Sonatine (1993).

Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York
Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York

Guido van der Werve

Eye presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van de kunstenaar: Guido van der Werve – Tastbare futiliteit. Vaak legt Van der Werve in zijn films extreme inspanningen vast, waarin hij het gevecht aangaat met zichzelf: zo rent hij twaalf uur onafgebroken rondjes om zijn huis en staat hij 24 uur op de Noordpool terwijl de aarde onder hem draait.

Lees meer

11 februari – 29 mei 2022

In het universum van Van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan, maar tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan. Naast extremen en melancholie is er in de films ook plaats voor droge humor.

Momenteel is Van der Werve bezig met een nieuwe film, Nummer achttien. Deze sterk autobiografische film kwam tot stand nadat hij betrokken raakte bij een ernstig verkeersongeluk. In de tentoonstelling zal voor het eerst nieuw werk te zien zijn dat uit Nummer achttien voortkomt.

De tentoonstelling wordt ondersteund door:

still uit Lewat Djam Malam (After the Curfew) (Usmar Ismail, ID 1954)
still uit Lewat Djam Malam (After the Curfew) (Usmar Ismail, ID 1954)

Revolusi!

Films rond de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Revolusi! in het Rijksmuseum presenteert Eye een serie vertoningen waarin de verbeelding van de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië vanuit meerdere perspectieven wordt belicht, van de gerestaureerde Indonesische speelfilm Lewat Djam Malam (Usmar Ismail, 1954) tot het dit jaar uitgebrachte De Oost (Jim Taihuttu).

februari – maart 2022

Ook worden documentaires en oorlogsjournaals vertoond en is er aandacht voor (her)gebruik van archiefmateriaal uit Eye over voormalig Nederlands Indië door beeldende kunstenaars.

campagnebeeld Russische Dooi

Russische Dooi

In de jaren vijftig van de vorige eeuw, gaf Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering.

Lees meer

In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

still uit Paris Blues (Martin Ritt, US 1961)
still uit Paris Blues (Martin Ritt, US 1961)

Eye on Sound: All That Jazz

Een wervelend programma de over de rijke relatie tussen jazz en film, vol met livemuziek, performances, klassiekers en onontdekte parels. Veel jazz-grootheden maakten op enig punt in hun carrière wel een keer muziek voor een bekende of minder bekende film (Herbie Hancock, Miles Davis, Charles Mingus, Sonny Rollins).

14 – 29 april 2022

Naast jazz als opwindende, atypische filmmuziek zijn er films te zien waarin de wereld van jazz een rol speelt, denk aan de maniakale jazzdrum-leraar uit Whiplash (2014) of de getormenteerde saxofonist uit David Lynch’ Lost Highway. Bij Eyeshadow in april treedt de neo-soul/jazz groep Illnoledge op. Daarnaast zijn er nieuwe jazz-scores bij stille films en optredens van aanstormende jazzartiesten.

Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
Illustratie: Joost Stokhof

Cinema Ecologica

Van wie is de toekomst?

Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica. Kan cinema ons helpen om een beeld te vormen van de wereld waarin we willen leven?

Lees meer over Cinema Ecologica

2 - 15 juni 2022

In juni vertoont Eye eco-sciencefictionfilms in Cinema Ecologica: Van wie is de toekomst? Met films, performances en gesprekken.

Meriem Bennani, Siham & Hafida, 2017
Meriem Bennani, Siham & Hafida, 2017

Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective - Eye Art & Film Prize

Tijdens deze tentoonstelling is een selectie werk te zien van de laatste drie winnaars van de Eye Art & Film Prize.

zomer 2022

Videokunstenaar Meriem Bennani (MA 1988) weet als geen ander hedendaagse onderwerpen – en taboes – op het gebied van gender, identiteit, migratie, biotechnologie of religie te vertalen in een hightech idioom van augmentend reality met inventieve 3D-animaties, installaties en environments. Zij won de prijs in 2019.

Winnaar van 2020 Kahlil Joseph (Seattle, VS, 1981) is gerenommeerd om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties op het grensvlak van cinema, beeldende kunst, mode en muziek. Zijn overweldigende werk onderzoekt de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en verpakt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijke manier.

De ongeveer dertig leden van Karrabing Film Collective (winnaar 2021), bestaande uit oorspronkelijke bewoners van de Northern Territories van Australië, zien hun werk als een vorm van grassroots-activisme. Hun krachtige, doordachte films en installaties tonen lichtheid, vrijheid en humor, maar ook de urgentie om hedendaagse maatschappelijke ongelijkheid te onderzoeken. Het collectief biedt inzicht in onderwerpen als afkomst, kolonialisme en klimaatverandering.

De tentoonstelling wordt ondersteund door:

Fiona Tan, still uit Inventory, 2012, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen
Fiona Tan, still uit Inventory, 2012, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen

Fiona Tan

Eye presenteert een grote tentoonstelling met het werk van Fiona Tan (Pekanbaru, Indonesië, 1966). Behalve bestaand werk zal ook een nieuw werk getoond worden, waar Tan momenteel aan werkt. Hierbij maakt ze gebruik van Eye’s filmcollectie. De tentoonstelling gaat vergezeld van een publicatie en een omlijstend programma van films, talks en events.

herfst 2022

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van beeld onderzoekt. Tan is bijzonder geïnteresseerd in archieven, en hoe classificatie samenhangt met representatie en identiteit. Haar beelden zijn vaak een combinatie van gevonden en zelf gefilmd materiaal.

In de tentoonstelling zal een brede keuze uit Tans oeuvre getoond worden. In een Inhoudelijke uitgangspunten zijn de reflectie op het medium film en de reflectie op het leven zelf, het verstrijken van de tijd, en de rol van het landschap als drager van deze veranderingen.

Fiona Tan is een bekende van Eye. Al in 1999 werkte ze met de collectie en in 2012 werden twee van haar werken opgenomen in de tentoonstelling Expanded Cinema, met Yang Fudong en Isaac Julien. In 2021 deed ze mee aan Eye’s online tentoonstelling Waiting for the Time to Pass.

Fiona Tan, Footsteps (working title), 2022, courtesy of the artist and Frith Street Gallery, London
Fiona Tan, Footsteps (working title), 2022, courtesy of the artist and Frith Street Gallery, London
Fiona Tan, Gray Glass, 2020, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen
Fiona Tan, Gray Glass, 2020, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen

De totstandkoming van het nieuwe werk wordt ondersteund door:

Alle data onder voorbehoud van Covid-19 maatregelen.