Nederlandse filmtijdschriften ontbraken
In Nederland was men nog niet zover. Heel af en toe werd in de krant over film geschreven, maar voor informatie over film was het publiek voornamelijk afhankelijk van fotobladen als 'Focus'. Dit soort tijdschriften richtte zich met name op de technische aspecten van fotografie en film. Ook 'De komeet', een tijdschrift voor kermisexploitanten, besteedde in de beginjaren aandacht aan film, maar alleen wanneer het voorstellingen van ambulante vertoners betrof.
Pas in 1912 verscheen het eerste filmtijdschrift in Nederland: 'De Bioscoop-Courant'. Net als zijn Britse en Duitse voorgangers was het vooral gericht op het bioscoopbedrijf. Het blad informeerde en kwam op voor de belangen van de sector. Zo pleitte het onder andere voor een nationale filmkeuring om te ontkomen aan de willekeur van plaatselijke bioscoopcommissies.
In 1913 werd een tweede filmtijdschrift in Nederland gepubliceerd: 'De kinematograaf'. Ook dit blad was bedoeld voor de filmsector, maar het was kritischer van toon. Het stelde bijvoorbeeld ook de tekortkomingen van de filmindustrie aan de kaak. Het tijdschrift, dat in 1919 'De film' werd gedoopt, bleef tot halverwege 1920 bestaan.