Skip to content

Saodat Ismailova wint Eye Art & Film Prize 2022

Saodat Ismailova is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2022. De prijs is de kunstenaar uit Oezbekistan toegekend vanwege haar bijzondere talent om te werken op het snijvlak van film en beeldende kunst. De jury omschrijft Ismailova’s films en installaties als ‘verrassend’, ‘urgent’ en ‘uitgebalanceerd’.

Door Eye redactie10 juni 2022

Saodat Ismailova at Aspan Gallery
foto door Anvar Rakishev, 2021

Saodat Ismailova is door een internationale jury uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2022. Met deze prijs van £ 25.000 kan de kunstenaar nieuw werk creëren.

“We zijn verheugd dat Saodat Ismailova onze achtste winnaar is. We kijken naar haar werk met grote opwinding en bewondering; Saodat slaagt erin een bijna spirituele ruimte te creëren die voorbij de beelden en de soundtrack gaat. Ze verleidt ons beeld te ‘horen’ en geluid te ‘zien’. Haar oeuvre is intrigerend, mysterieus en betrokken.”

Juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum

Over Saodat Ismailova

Saodat Ismailova werd in 1981 geboren in Tasjkent, in de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan. Ze studeerde film aan het Staatsinstituut voor de Kunsten in Tasjkent, en won in 1999 de Grote Prijs van het Tashkent Student Film Festival. In 2002 gaf ze gehoor aan de uitnodiging om verder te studeren in Italië, in Treviso (Fabbrica, Centre for the Study of Arts). Twee jaar later won haar documentaire Aral. Fishing in an Invisible Sea de prijs voor Beste film van het Turin Film Festival.

Aan Robert Redfords Sundance Institute bekwaamde Ismailova zich verder in regie en scenarioschrijven. Haar speelfilmdebuut 40 Days of Silence werd in 2014 genomineerd voor de prijs van Beste Debuutfilm op het filmfestival van Berlijn en won internationaal prijzen. Een jaar eerder had Ismailova de aandacht getrokken met haar eerste video-installatie Zukhra, te zien in het Centraal-Aziatisch Paviljoen van de Biennale di Venezia.

Tussen 2015 en 2017 studeerde Ismailova aan de Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains in Lille. Vanaf 2017 nam ze deel aan tal van exposities en had ze solotentoonstellingen in prestigieuze instellingen als Centre for Contemporary Art, Tromsø, Noorwegen (The Haunted, opgedragen aan de met uitsterven bedreigde Kaspische tijger)en Quai Branly Museum, Parijs (met het interdisciplinaire project Qyrg Qyz, 2018; ook te zien in New York, Brooklyn Academy of Music)

In 2022 neemt Ismailova deel aan documenta vijftien en de hoofdtentoonstelling van de Biennale di Venezia (The Milk of Dreams). Werk van de kunstenaar is vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centre Pompidou in Parijs.

Saodat Ismailova, Zukhra, 2013, Tromsøkunstforening, Noorwegen, 2017, foto Den Hjemsøkte
Saodat Ismailova, Zukhra, 2013, Tromsøkunstforening, Noorwegen, 2017, foto Den Hjemsøkte
Solotentoonstelling Saodat Ismailova, ‘Qo’rg’on Chiroq’, CCA Tasjkent, 2019, foto Andrey Arakelyan
Solotentoonstelling Saodat Ismailova, ‘Qo’rg’on Chiroq’, CCA Tasjkent, 2019, foto Andrey Arakelyan

Uit het juryrapport

“Het was een groot genoegen kennis te maken met het culturele erfgoed van Oezbekistan via het werk van Saodat Ismailova. Hoewel ze internationaal werkt, als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie kunstenaars uit Centraal-Azië, is Saodat nog steeds zeer betrokken bij haar geboortestreek als bron van creatieve inspiratie; haar krachtige werk voelt zowel verrassend als urgent aan."

“We keken naar haar werk met grote opwinding en bewondering; Saodat slaagt erin een bijna spirituele ruimte te creëren voorbij de beelden en de soundtrack. Ze verleidt ons beeld te ‘horen’ en geluid te ‘zien’. Haar oeuvre is intrigerend, mysterieus en betrokken, terwijl vorm en esthetiek in balans zijn en niet overweldigend.”

Eye Art & Film Prize

De Eye Prize, een initiatief van Eye Filmmuseum en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, heeft tot doel een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een bijzondere manier heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het snijvlak van beeldende kunst en film.

De Eye Art & Film Prize werd in 2015 ingesteld ter ondersteuning en promotie van een kunstenaar of filmmaker die kunst en film samenbrengt en zich daarbij onderscheidt in conceptueel vermogen, verbeeldingskracht en artistieke kwaliteit. Met de jaarlijkse prijs van 25.000 Britse pond kan nieuw werk worden gerealiseerd.

De eerdere winnaars waren: Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019), Kahlil Joseph (2020) en afgelopen jaar het Karrabing Film Collective uit Australië. Met alle eerdere winnaars werden tentoonstellingen in Eye gecreëerd. In de winter van 2023 maakt Eye een tentoonstelling met Saodat Ismailova.

Internationale jury

Saodat Ismailova werd gekozen als winnaar door een internationale jury, voorgezeten door voorzitter Sandra den Hamer (Nederland), directeur van Eye Filmmuseum.

Nalini Malani

Beeldend kunstenaar – India

Chris Dercon

President van de Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais, Parijs – België/Frankrijk

Lemohang Jeremiah Mosese

Filmmaker en beeldend kunstenaar – Lesotho/Duitsland

Hila Peleg

Curator en filmmaker – Israël/Duitsland

Nanouk Leopold

Filmmaker, theaterregisseur, beeldend kunstenaar – Nederland

Internationale adviesraad

De lijst met genomineerde kandidaten voor de Eye Prize werd voorgelegd aan de jury door een internationale adviesraad van curatoren, directeuren en programmeurs, voorgezeten door Jaap Guldemond, Director of Exhibitions van Eye Filmmuseum, in samenwerking met Marente Bloemheuvel.

Andrea Lissoni

Artistiek directeur Haus der Kunst, Münich – Italië/Duitsland

Solange Farkas

Directeur en curator Associação Cultural Videobrasil – Brazilië

Rajendra Roy

Hoofd curator film, MoMA, New York – Verenigde Staten

Apichatpong Weerasethakul

Regisseur – Thailand

Eva Sangiorgi

Artistiek directeur VIENNALE, Wenen International Film Festival – Italië/Oostenrijk

Simon Field

Producent – Groot-Brittannië

Hoor Al Qasimi

President en directeur van de Sharjah Art Foundation – Verenigde Arabische Emiraten

Cuauhtémoc Medina

Curator, criticus, kunsthistoricus – Mexico

PJLF Arts Fund

De Eye Art & Film Prize is een samenwerking met het Engelse Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund. Het fonds werd opgericht in 2011 om kunstenaars, filmmakers, schrijvers en musici te ondersteunen. De gevierde auteur Paddy Leigh Fermor (1915 - 2011) en fotograaf Joan Leigh Fermor (1911 - 2003) waren zeer geïnteresseerd in en betrokken bij de kunsten. The Paddy Leigh Fermor Archive en the Joan Leigh Fermor Archive bevinden zich in de National Library of Scotland in Edinburgh.