Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Eye Prize

De Eye Art & Film Prize is een samenwerking tussen Eye en het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund sinds 2015. Deze kunstprijs is bedoeld voor het maken van nieuw werk, en zal jaarlijks worden uitgereikt aan een kunstenaar die zich met zijn of haar oeuvre begeeft op het grensvlak tussen kunst en film, hetzij qua onderwerp, hetzij qua vorm. De prijs bestaat uit een bedrag van £25,000.

Tentoonstelling Ten Thousand Waves, Isaac Julien. © Hans Wilschut.
Tentoonstelling Ten Thousand Waves, Isaac Julien. © Hans Wilschut.

In april 2021 heeft het kunstcollectief Karrabing Film Collective de zevende Eye Art & Film Prize gewonnen. Eerdere winnaars van de prestigieuze prijs zijn Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019) en Kahlil Joseph (2020).

Eye presenteert in 2022 een tentoonstelling met het werk van Karrabing Film Collective samen met de winnaars van de laatste twee jaar, Meriem Bennani (2019) en Kahlil Joseph (2020).

Nu film niet meer weg te denken is binnen de hedendaagse kunsten en film als taal steeds meer invloed uitoefent op de wijze waarop wij de ons omringende werkelijkheid ervaren, vindt Eye het de hoogste tijd een prijs in het leven te roepen voor het grensgebied tussen kunst en film. De prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar, op basis van diens oeuvre. De toekomstig prijswinnaar is iemand die meerdere werken van hoge kwaliteit gemaakt heeft en een uitzonderlijk oeuvre aan het opbouwen is. Het prijzengeld van £25,000 is bedoeld voor het maken van nieuw werk.

“Nu het bewegend beeld en de hedendaagse kunst steeds inniger verstrengeld raken, is de tijd rijp voor een prijs voor kunstenaars die werken op het grensvlak van film en beeldende kunst. Eye is verheugd dat het PJLF Arts Fund de voorwaarden schept voor de Eye Art & Film Prize. Door deze toezegging kan Eye zijn positie als toonaangevend, internationaal instituut voor film en beeldende kunst verstevigen.”

Sandra den Hamer, directeur Eye

Een internationale jury, bestaande uit sleutelspelers uit de wereld van (beeldende) kunst en film, zal de jaarlijkse winnaar aanwijzen. Eye organiseert elke vier jaar een tentoonstelling met werken van de drie winnaars. De eerste tentoonstelling staat gepland voor 2018. Eye besteedt in haar programmering veel aandacht aan het grensvlak tussen kunst en film. In tentoonstellingen, programma’s in de zalen, evenementen, lezingen en symposia worden zowel historische als hedendaagse ontwikkelingen voor het voetlicht gebracht.

Historisch perspectief

Film, wellicht de meest dynamische van alle kunsten, is pas ontstaan aan het einde van de 19de eeuw. In de jaren twintig van de vorige eeuw zijn het kunstenaars als Marcel Duchamp, Luis Buñuel en Hans Richter die het medium film, wars van alle commerciële filmuitingen, als een mogelijkheid zagen en gebruikten om kunst te maken. Het zou tot in de jaren zestig van de vorige eeuw duren vooraleer pure cinema weer een belangrijke rol zou gaan spelen binnen diezelfde kunsten en kunstenaars als Andy Warhol, Anthony McCall en Michael Snow de film een museale status gaven.

Halverwege de jaren negentig brak het medium film echt definitief door binnen de kunsten. Gebruikmakend van de digitale revolutie, de goedkope videoprojector en voortschrijdende technieken, zag een nieuwe generatie kunstenaars film en bewegend beeld als hét uitdrukkingsmiddel van deze tijd. Kunstenaars als Douglas Gordon, Steve McQueen, Fiona Tan, Isaac Julien, Aernout Mik, Pipilotti Rist en vele anderen veranderden de ‘white box’ in een ‘black box’.

Anno 2014 heeft het landschap van het bewegend beeld zich nog meer geopend en laat het zien dat ook een steeds groter wordende groep filmmakers zich uit de bioscoop losmaakt en de mogelijkheden van de driedimensionale tentoonstellingsruimte ontdekt. Grote, uitbundige installaties over meerdere schermen, maar tegelijkertijd kleine en intieme presentaties van een enkel scherm of LCD monitor als onderdeel van een multimediale installatie, en alles wat daar tussen ligt, toont aan dat het grensgebied tussen Art en Film volwassen is geworden.

PJLF Arts Fund

The Eye Art & Film Prize wordt ondersteund door het Engelse Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund, opgericht in 2011 om kunstenaars, filmmakers, schrijvers en musici te ondersteunen. De gevierde auteur Patrick Leigh Fermor (1915–2011) en fotograaf Joan Leigh Fermor (1911–2003) waren zeer geïnteresseerd in en betrokken bij de kunsten. The Paddy Leigh Fermor Archive en the Joan Leigh Fermor Archive bevinden zich in the National Library of Scotland in Edinburgh.

Venice Biennale; met dank aan de kunstenaar en Andrew Kreps Gallery. © Manuel Reinartz.
Venice Biennale; met dank aan de kunstenaar en Andrew Kreps Gallery. © Manuel Reinartz.

Jury en adviesraad Eye Art & Film Prize

Jury Eye Art & Film Prize

Internationale adviesraad Eye Art & Film Prize

Eye Art & Film Prize

Alle winnaars

Voor meer informatie

Pers: Jane Wang, Pickles PR, jane@picklespr.com
Eye Art & Film Prize: Daan Gielis, Coordinator, Eye Prize, daangielis@eyefilm.nl