Skip to content

Eerder in Eye

Thema's, reeksen en festivals

campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution (© Bruno Barbey)
© Bruno Barbey

1968 – You Say You Want a Revolution

Dit programma laat zien hoe de filmcamera 50 jaar geleden strijdmakker werd van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven.

still uit Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)
still uit Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

75 Restauraties

Dit jaar viert Eye Filmmuseum zijn 75e verjaardag door gedurende het jaar 75 restauraties uit de collectie beschikbaar te maken via de Eye Film Player en via de filmzalen.

still uit Een ochtend van zes weken (Nikolai van der Heyde, NL 1966)
still uit Een ochtend van zes weken (Nikolai van der Heyde, NL 1966)

A Season of Classic Films

A Season of Classics Films presenteert gratis vertoningen in heel Europa. Eye vertoont een Nederlandse nouvelle vague-klassieker van Nikolai van der Heyde uit 1966.

Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)
Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)

A Tale of Hidden Histories

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars in deze groepstentoonstelling onderzoeken en ‘ontmaskeren’ het verleden in hun werk.

In een close-up van een vintage geschilderde poster staan ​​een man en een vrouw op de voorgrond, op de achtergrond een kleine zeilboot op een azuurblauwe zee (campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini)

Alberto Lattuada

Een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema eindelijk te zien op het grote doek: Alberto Lattuada filmde in gepolijste stijl genrevertellingen en populaire verhalen.

campagnebeeld Alex van Warmerdam - L'histoire kaputt

Alex van Warmerdam – L'histoire kaputt

Op uitnodiging van het filmmuseum presenteert Alex van Warmerdam een expositie met nieuwe films, installaties en objecten. Film, theater, vormgeving en schilderkunst komen samen.

campagnebeeld Xtended: Alice, The Virtual Reality Play

Alice, The Virtual Reality Play en filmprogramma

Het meisje Alice, onvergetelijke schepping van de Britse schrijver Lewis Carroll, wandelt deze maand door Eye in een virtual reality-programa en filmprogramma.

All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld

All About Film About Theatre – Ivo van Hove & Jan Versweyveld

Filmscripts worden toneelstukken en theater vloeit samen met film, live video en muziek.

Een abstracte illustratie met links een figuur in een trilby-hoed die piano speelt en rechts een figuur die saxofoon speelt. (campagnebeeld All That Jazz (© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org)))
© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org)

All That Jazz

Een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz.

still uit Small Axe: Lovers Rock (Steve McQueen, GB 2020)
still uit Small Axe: Lovers Rock (Steve McQueen, GB 2020)

Amsterdam Art Week 2021

Tijdens Amsterdam Art Week vertoont Eye eenmalig Small Axe, de veelgeprezen serie van vijf speelfilms van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen.

Andrej Tarkovski's Nostalghia (SU 1983)
Andrej Tarkovski's Nostalghia (SU 1983)

Andrei Tarkovsky – The Exhibition

Solotentoonstelling en filmprogramma gewijdt aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid.

campagnebeeld Anthony McCall – Solid Light Films and Other Works (1971-2014)

Anthony McCall – Solid Light Films and Other Works

Sinds de jaren zeventig heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd met o.a. grote installaties die hij ‘solid light films’ (films van massief licht) noemt.

campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
illustratie © Isa Grütter

Badlands

Aanstormend Nederlands filmtalent in Eye: Badlands is een tweemaandelijks platform voor makers die eigen werk presenteren en vertellen over hun voorbeelden, dromen en idealen.

campagnebeeld Béla Tarr - Till the End of the World, still uit Damnation

Béla Tarr – Till the End of the World

Béla Tarr beheerst het betoverende lange shot met zijn prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de condition humaine.

campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
© Brian Elstak

Black Light

De verbeelding van zwarte identiteit in film

Tegen een zonnige blauwe lucht met witte wolken staan twee vrouwen afgebeeld, het zijn hoofdpersonages uit films van Andrea Arnold en Lynne Ramsay

Britain's Brightest – De films van Andrea Arnold & Lynne Ramsay

De twee Britse regisseurs maken films alsof hun leven er van af hangt. Beiden tonen in zelfgeschreven scenario's de soms meedogenloze realiteit van het leven, zonder te oordelen.

campaign image Celluloid, work by Tacita Dean

Celluloid – Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Gibson & Recoder

Internationale groepstentoonstelling met kunstenaars die gebruikmaken van en reflecteren op de specifieke kwaliteiten van 16mm en 35mm filmmateriaal en zogenaamde ‘film apparatus’.

campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey
campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey

Chantal Akerman – Passages

Solotentoonstelling met werk van Chantal Akerman, die beroemd werd als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren '70, en later de mogelijkheden van de kunstgalerie ontdekte.

campagnebeeld Cinedans Festival 2022

Cinedans Festival 2022

Vijf dagen lang presenteert Cinedans de state of the art van de internationale dansfilm met 165 films uit 79 landen!

campagnebeeld Cinedans 2023

Cinedans 2023

Van 24 tot en met 26 maart strijkt Cinedans opnieuw neer in Eye met een vol programma met de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms van het afgelopen jaar.

Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
Illustratie: Joost Stokhof

Cinema Ecologica

Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld. Van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

campagnebeeld Cinema Erotica (still uit Viens! VR (Michel Reilhac, FR 2015))
still uit Viens! VR (Michel Reilhac, FR 2015)

Cinema Erotica

Met Cinema Erotica geeft Eye een overzicht van verleidelijke filmgeschiedenis en vieren we de sensualiteit, en schrikken niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten.

campagnebeeld Cinema Remake – Art & Film

Cinema Remake – Art & Film

Tentoonstelling met werk van filmmakers en kunstenaars die bestaande films als uitgangspunt nemen om iets radicaal nieuws te creëren.

campagnebeeld Close-Up

Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands

Groepstentoonstelling met een groot aantal recente film- en videowerken en ruimtelijke installaties van een nieuwe generatie filmmakers/ kunstenaars in Nederland.

campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition

David Cronenberg – The Exhibition

Tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia.

De verliefde camera © Ed van der Elsken, Nederlands Fotomuseum

De verliefde camera © Ed van der Elsken, Nederlands Fotomuseum

De films van Ed van der Elsken

Een twaalftal 16mm-films van Ed van der Elsken is gratis te zien op Eye Film Player. De geremasterde films geven toegang tot een minder bekend deel van Van der Elskens oeuvre.

Een vrouw op een blauwe achtergrond, een man en vrouw op een witte achtergrond en een man en vrouw op een rode achtergrond herinneren aan de Franse vlag in een verwijzing naar Kieslowski's beroemde Trois couleurs-filmtrilogie (campagnebeeld De Films van Kieslowski)

De Films van Kieslowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met Dekalog, gevolgd door La double vie de Véronique en de Trois couleurs-trilogie. Nu in restauratie te zien.

campagnebeeld De komedies van Woody Allen

De komedies van Woody Allen

In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ tot zijn nieuwste film Irrational Man.

campagnebeeld Expanded Cinema – Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong, still uit Saint Sebastian (Fiona Tan, 2001)
still uit Saint Sebastian (Fiona Tan, 2001)

Expanded Cinema – Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong

Uit het werk van deze drie kunstenaars blijkt dat film allang niet meer alleen in de bioscoopzaal bekeken hoeft te worden.

Conferentie 2020: Water, Klimaat en Migratie

De jaarlijkse Eye International Conference bestudeert hedendaagse academische archiefkwesties en host in 2020 het tweejaarlijkse Orphan Film Symposium.

Conferentie 2015: The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema

De conferentie The Colour Fantastic snijdt uiteenlopende onderwerpen aan rond archiefmateriaal en verwante academische vraagstukken.

2016: Exposing the Film Apparatus

Eye International Conference 2016

Conferentie 2017: The Reel Thing

The Reel Thing in Eye is een ​programma met een unieke line-up van 25 experts, onder wie lab-technici, academici, collectiemedewerkers, nieuwe-mediatechnologen en conservatoren.

Conferentie 2018: Activating the Archive

How can audio-visual collections be mobilized for the common good? The Eye International Conference 2018 will explore answers to these and other questions.

still uit Les six soeurs Dainef (onbekend, FR 1902)
still uit Les six soeurs Dainef (onbekend, FR 1902)

Conferentie 2019: Sisters

The theme of the Eye International Conference 2019 is Sisters, taken both literally and figuratively within a wide range of theoretical and historical angles.

Eye International Conference 2022

Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices

Op een verlichte achtergrond beweegt een gehandschoende hand een klein vergrootglas over een analoge filmstrook met het cijfer acht op een roze achtergrond (campagnebeeld Eye International Conference 2023)

Eye International Conference 2023

Eye Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam presenteren de 8e Eye International Conference van 4 t/m 7 juni 2023.

campagnebeeld Eyeshadow

Eyeshadow

Reeks op de zaterdagavond met indie klassiekers van grofweg 1990 tot nu, met na afloop spraakmakende op maat gesneden live-acts in de stijl van de film.

campagnebeeld Familiedag

Familiedag

Familiedag in Eye. Dat is film ontdekken, film kijken, spelen, speuren en genieten, voor jong en oud.

In dit portret van Felix de Rooy kijkt hij de toeschouwer aandachtig aan terwijl hij zijn gezicht omlijst met zijn handen, hij draagt ​​twee prominente ringen (© Vincent Jong Tjien Fa)
© Vincent Jong Tjien Fa

Felix de Rooy – The Museum of My Mind

Overzicht van films van en met Felix de Rooy, filmmaker uit Curaçao. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron.

campagnebeeld Fellini - The Exhibition, still uit La dolce vita (Federico Fellini, 1960)
still uit La dolce vita (Federico Fellini, IT/FR 1960)

Fellini – The Exhibition

Tentoonstelling over een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. Fellini – The Exhibition ontrafelt het universum van de filmmaker.

Film Noir – The Dark Side of Hollywood
© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org)

Film Noir – The Dark Side of Hollywood

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir.

portret Eric de Kuyper © Stef Verstraaten
portret Eric de Kuyper © Stef Verstraaten

Filmische hartstochten – Een weekend met Eric de Kuyper

Eye heeft onlangs zes films van Eric de Kuyper gerestaureerd en brengt van 8 tot en met 10 februari een eerbetoon aan de oud-adjunct-directeur van het Filmmuseum.

Fiona Tan, Gray Glass (2020), still, 3 kanaals 4K video-installatie, z/w, 3 x mono, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen
Fiona Tan, Gray Glass (2020), still, 3 kanaals 4K video-installatie, z/w, 3 x mono, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen

Fiona Tan – Mountains and Molehills

Hoe worden herinneringen bewaard – in archieven, in geheugens, in het landschap en op film? Fiona Tan onderzoekt manieren waarop we de wereld om ons heen vastleggen.

campagnebeeld Found Footage – Cinema Exposed; still uit Kristall (Christoph Girardet & Matthias Müller, 2006)
still uit Kristall (Christoph Girardet & Matthias Müller, 2006)

Found Footage – Cinema Exposed

Hoe gebruiken kunstenaars en filmmakers het onuitputtelijke reservoir aan beelden dat te vinden is in filmarchieven, op internet, tv en dvd?

Children's Game 10 (Francis Alÿs)
Children's Game 10 (Francis Alÿs)

Francis Alÿs – Children's Games

Grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is.

campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still uit Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)
still uit Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)

Frans Weisz – Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit
campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

FURY! Punk Culture

Eye viert het 40-jarig bestaan van punk. Op het programma staan speelfilms, documentaires, bands, spoken word-optredens, DIY-filmpjes, DJ’s en punkdichters, een punkmuseum en meer.

Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York
Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York

Guido van der Werve – Tastbare futiliteit

De eerste overzichtstentoonstelling met werk van Guido van der Werve. In zijn universum zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg.

Hito Steyerl, Liquidity, Inc. (2014)
Hito Steyerl, Liquidity, Inc. (2014)

Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing – Eye Art & Film Prize

Het werk van de eerste drie winnaars van de Eye Art & Film Prize, die allen een geëngageerd kunstenaarschap laten zien.

Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
© nss (zakkubalan)

Holland Festival 2021

Tijdens Holland Festival besteedt Eye speciale aandacht aan associate artist Ryuichi Sakamoto en filmmaker Frank Scheffer.

campagnebeeld IDFA 2021

IDFA 2021

Het 34e International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats, waaronder in Eye.

campagnebeeld IDFA 2022

IDFA 2022

Het 35e International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats, waaronder in Eye.

campagnebeeld IDFA 2023

IDFA 2023

Het 36e International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats, waaronder in Eye.

Stil Careless Crime
Stil Careless Crime

IFFR 2021

International Film Festival Rotterdam bestaat 50 jaar! IFFR sluit het jubileum af met een feestelijk programma. Eye viert het mee met een selectie van uitgesproken films.

campagnebeeld Jan Svankmajer - The Alchemical Wedding

Jan Svankmajer – The Alchemical Wedding

Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer kan alles tot leven komen, vol obsessie, lust, horror en erotiek, met machtsmisbruik als onderstroom.

In een overwoekerd veld duikt de kop van een wit paard op van achter weelderig groen. Op de achtergrond is er de gevel van houten huizen die betere dagen hebben gekend.
Janis Rafa, Landscape Depressions, 2023. Film still, single-channel video with sound, 25 min. Courtesy the artist © Janis Rafa

Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.

De tentoonstelling van de Griekse kunstenaar en filmmaker Janis Rafa toont suggestieve films en video-installaties waarin de relatie tussen mens, dier en landschap centraal staat.

campagnebeeld Japan Restored (still uit Floating Weeds (Ukikusa) (Yasujirō Ozu, JP 1959))
still uit Floating Weeds (Ukikusa) (Yasujirō Ozu, JP 1959)

Japan Restored

De gouden jaren van de Japanse cinema, de jaren vijftig, komen tot leven in een programma met fonkelnieuwe 4K-restauraties van zeven klassiekers.

campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek

Jean Desmets droomfabriek

Tentoonstelling gewijd aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

campagnebeeld Jesper Just, still uit Intercourses
Jesper Just, Intercourses

Jesper Just

Solotentoonstelling van Jesper Just, die furore maakte met cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal.

campagnebeeld Johan van der Keuken - Tegen het Licht

Johan van der Keuken – Tegen het licht

Invalshoek van de expositie was de bijzondere wijze waarop Van der Keuken in zijn films contrasterende beelden bijeenbracht en de wereld in continue verandering observeerde.

campagnebeeld Kaboom 2023

Kaboom Animation Festival 2023

Noteer 24 maart t/m 2 april in je agenda: dan heb je de kans om je onder te dompelen in de wereld van animatie tijdens Kaboom Animation Festival in Utrecht, Amsterdam en online!

campagnebeeld Kaboom Animation Festival 2022

Kaboom Animation Festival

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? ’t Is Kaboom Animation Festival en zijn le-gen-da-rische programma! 30 maart t/m 3 april in Eye.

campagnebeeld Keep an Eye 2021

Keep an Eye Filmacademie Festival 2021

Lichting 2021 van de Nederlandse Filmacademie studeert af!

campagnebeeld Keep an Eye 2022

Keep an Eye Filmacademie Festival 2022

Van 5 t/m 9 oktober studeert Lichting 2022 van de Nederlandse Filmacademie af tijdens de twaalfde editie van het Keep an Eye Filmacademie Festival.

Op een zwarte achtergrond is een wit ontwerp geplaatst met 3D-effect, het lijkt op een blokachtige letter F met een veelvoud van uitstekende randen van felle kleuren. Binnenin staat in zwarte letters Keep an Eye: Filmacademie Festival 2023

Keep an Eye Filmacademie Festival 2023

Van 30 juni t/m 9 juli studeert Lichting 2023 van de Nederlandse Filmacademie af tijdens de dertiende editie van het Keep an Eye Filmacademie Festival.

campagnebeeld Kino Ukraïna, still uit Zemlya (Earth) (Oleksandr Dovzjhenko, SU 1930)
still uit Zemlya (Earth) (Oleksandr Dovzjhenko, SU 1930)

Kino Ukraïna

Een tiental films van filmmakers die geboren werden of werkzaam zijn in Oekraïne, dat sinds de Maidanrevolutie vecht voor erkenning van zijn unieke geschiedenis, taal en cultuur.

campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
© Peter Lindbergh

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes

Locus: Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimarães

Tentoonstelling over het werk van deze twee kunstenaars, die met hun gelauwerde films een wereld oproepen waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

campagnebeeld Looking For America (still uit The Other Side (Roberto Minervini, US 2015))
campagnebeeld Looking For America (still uit The Other Side (Roberto Minervini, US 2015))

Looking for America

Eye werpt een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition

Martin Scorsese – The Exhibition

Een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese.

still uit Knockin’ on Herman’s Door (Stefano Bertacchini, NL 2021)
still uit Knockin’ on Herman’s Door (Stefano Bertacchini, NL 2021)

Meet the Archive

Ontdek verborgen schatten uit de Eye-collectie. De collectiespecialisten van Eye presenteren nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Gratis toegang.

Twee protesterende vrouwen staan ​​omsingeld door politieagenten met helmen, ze lijken te schreeuwen, één heeft haar eerste in de lucht (campagnebeeld Meet the Archive 2023)
still uit Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

Meet the Archive 2023

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen, onder andere van Cinemien en het archief van producent Matthijs van Heijingen. Gratis toegang.

campagnebeeld Eye Art & Film Prize – Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective

Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective

Het werk van de drie recente winnaars van de Eye Art & Film Prize, die de grenzen tussen cinema, documentaire en beeldende kunst moeiteloos overschrijden.

campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann

Heat & Vice – The Films of Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Eye laat al zijn twaalf speelfilms zien, plus de pilot van Miami Vice.

campagnebeeld Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, still uit La notte

Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno

Tentoonstelling rond een van de grootste filmvernieuwers van de 20e eeuw, die de filmgrammatica innoveerde door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal.

still uit Floating Clouds (Ukigumo) (Mikio Naruse, JP 1955)
still uit Floating Clouds (Ukigumo) (Mikio Naruse, JP 1955)

Mikio Naruse

Eye toont met veertien van zijn meest spraakmakende films aan dat Naruse behoort tot de groten van de Japanse cinema.

Een computergegenereerde illustratie met een oudere figuur en een kind op de achterste rij van een bioscoop. Op het scherm wordt een martial arts gevecht getoond, het kind in de bioscoop houdt een zwaard omhoog dat de film op het scherm weerspiegelt. (campagnebeeld Xtended: Missing Pictures; still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))
still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building)

Missing Pictures

Een virtual reality ervaring en films van vijf internationale top-regisseurs, onder wie Naomi Kawase en Abel Ferrara.

campagnebeeld Month of European Film (Amsterdam) (EFA2022)

Month of European Film 2023

Vijf weken lang viert Month of European Film de fantastische oogst aan Europese films, van illustere makers als Wim Wenders, Steve McQueen en Aki Kaurismäki.

campagnebeeld Month of European Film (Amsterdam) (EFA2022)

Month of European Film 2022

Vier weken lang viert Month of European Film de fantastische oogst aan Europese films, van illustere makers als Ulrich Seidl, Gaspar Noé, Lukas Dhondt en Christian Mungiu.

campagnebeeld Mūbii Japan

Mūbii Japan – 90 jaar Japanse cinema

Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Nouchka van Brakel (R), gekleed in donkergekleurde jaren 80-kleding, praat met acteur Renée Soutendijk, gekleed in lichte, kante mode van rond de eeuwwisseling, op de set van Van de koele meren des doods (NL 1982)
Nouchka van Brakel op de set van Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)

Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel is de eerste Nederlandse vrouwelijke filmmaker die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken.

campagnebeeld Oskar Fischinger – Experiments in Cinematic Abstraction

Oskar Fischinger (1900-1967) – Experiments in Cinematic Abstraction

Tentoonstelling over de Duits-Amerikaanse avant-gardefilmer wiens films van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de animatiefilm en nog altijd een inspiratiebron.

campaign image Parra Odyssee (image from Obsessions)

Parra Odyssee – Een ode aan Pim de la Parra

Eye brengt De la Parra’s vijftig jaar oude speelfilmdebuut Obsessions terug in de bioscoop en besteedt een week lang aandacht aan een van Nederlands meest kleurrijke regisseurs.

campagnebeeld Péter Forgács - Sluimerend Vuur

Péter Forgács – Sluimerend Vuur

Op basis van de rijke collectie home movies van Eye verhaalt Forgács over het dagelijks leven in Nederlands-Indië tijdens de bloeitijd van de kolonie.

Een man in politie-achtig uniform staat naar buiten te kijken vanuit een donkere gang vol graffiti en afbladderende verf (still uit Air Conditioner van Fradique uit 2020)
still uit Air Conditioner (Fradique, AN 2020)

Programmeurs van de toekomst

Drie Programmeurs van de Toekomst presenteren deze zomer hun eerste filmprogramma's in Eye Filmmuseum.

Ramón Gieling © Bob Bronshoff
© Bob Bronshoff

Ramón Gieling at Work

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling.

campagnebeeld Research Labs 2022 (VRAcademy)

Research Labs 2022

Eye Research Labs slaat een brug tussen de historische collectie experimentele films van Eye en films van de toekomst.

Researchlabs 2023

Eye geeft een podium aan de nieuwste generatie filmmakers en curatoren. Studenten van academies en universiteiten presenteren hun eigen werk en bekijken dat van anderen.

Een still uit een experimentele animatiefilm waarin een hoofd wordt afgebeeld dat bestaat uit veelkleurige, veelzijdige elementen. Op de achtergrond dreigen witte wolken op een zeegroene achtergrond.

ResearchLabs 2024

ResearchLabs is een ontmoetingsplaats voor studenten van academies en universiteiten die hun eigen werk presenteren en dat van anderen bekijken.

campagnebeeld Revolusi! (still uit Merah Putih (Red and White) (Yadi Sugandi, ID 2009))
still uit Merah Putih (Red and White) (Yadi Sugandi, ID 2009)

Revolusi!

Filmprogramma over de politieke strijd van de Indonesiërs en de erfenis van het kolonialisme, vanuit wisselend perspectief. Een aantal films is niet eerder in Nederland vertoond.

campagnebeeld Master of Light - Robby Müller, still uit Paris, Texas

Master of Light – Robby Müller

Grote tentoonstelling over Nederlands beroemdste 'director of photography' Robby Müller.

still uit Rainbow Bubbles (Iosef Demian, RO 1982)
still uit Rainbow Bubbles (Iosef Demian, RO 1982)

Roemeense Cinema

Terugblik op de revolutie van december 1989 en alles wat daarvoor en daarna gebeurde – met oude en nieuwe films, bijzondere premières en gesprekken met regisseurs en andere makers.

campagnebeeld Ruskino 1913 - 2013

Ruskino 1913-2013

Eye brengt uit zijn collectie tal van verrassingen uit de rijke Russische cinema bijeen in Ruskino, een overzicht van 100 jaar Russische film in het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Ryoji Ikeda, Datamatics
Ryoji Ikeda, Datamatics

Ryoji Ikeda

Een speciaal samengestelde, spectaculaire presentatie van audiovisuele kunstwerken door Ryoji Ikeda, beeldend kunstenaar en sleutelfiguur in de elektronische muziek.

In een still uit Saodat Ismailova's Two Horizons komen twee heuveltoppen voor in een nachtblauw landschap, één vooraan en één verder naar achteren. Een stralende ster staat recht boven de heuvel die het verst naar achteren ligt.
Saodat Ismailova, Two Horizons, 2017. Tweekanaals HD video-installatie, 24 min., kleur, 4.1 surround. Courtesy Saodat Ismailova en Le Fresnoy

Saodat Ismailova – 18 000 Worlds

In haar eerste overzichtstentoonstelling 18,000 Worlds neemt Saodat Ismailova je mee naar de verborgen wereld van mythen en rituelen in Centraal-Azië.

campagnebeeld Shell Shock (still uit Waltz with Bashir)
still uit Waltz with Bashir (Ari Folman, IL 2008)

Shell Shock – De kracht van verhalen

Shell Shock geeft ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema. De subjectieve blik staat centraal, niet de waarheidsvinding.

campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)

Shochiku 100

Eye staat stil bij het honderdjarig bestaan van Shochiku, een van de grootste filmmaatschappijen van Japan, die grootmeesters voortbracht als Ozu, Kobayashi en Takeshi Kitano.

still uit In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still uit In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

Sidney Poitier & Denzel Washington

Ze waren goede vrienden, Oscarwinnaars en een voorbeeld voor jonge Afro-Amerikaanse acteurs; deze zomer in Eye: films met Sidney Poitier en films met Denzel Washington.

campagnebeeld Stanley Kubrick – The Exhibition, still uit A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971)
still uit A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971)

Stanley Kubrick – The Exhibition

Uitgebreide tentoonstelling over een van de meest invloedrijke regisseurs van de 20e eeuw, het brein achter films als 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining.

campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller (still uit E.T. the Extra-Terrestrial (Steven Spielberg, US 1982))
still uit E.T. the Extra-Terrestrial (Steven Spielberg, US 1982)

Steven Spielberg – Meesterverteller

Met meer dan twintig gezichtsbepalende films presenteert Eye een overzicht van de rijke carrière van de succesvolste regisseur aller tijden.

campagnebeeld Sunsets
illustratie © Ted Struwer

Sunsets

Tijdens de openluchtvoorstellingen in het park bij Eye kun je relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film.

campagnebeeld Sweet & Sour: De films van Billy Wilder (still uit The Seven Year Itch (Billy Wilder, US 1955))
still uit The Seven Year Itch (Billy Wilder, US 1955)

Sweet & Sour: De films van Billy Wilder

De legendarische scenarioschrijver en Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn Oscar-winnende klassiekers zijn grappig, gewaagd en scherpzinnig.

Op een zonnig parkeerterrein ligt een man op de motorkap van een auto. Hij heeft geen shirt aan, op de tatoeage op zijn rechterbiceps staat 'MOM' terwijl hij een klein lapjeskatje vasthoudt. Naast hem, met haar gezicht naar de camera en leunend tegen de auto, staat een jonge vrouw in een blauw topje met haar ogen dicht terwijl ze een tandenborstel tot halverwege haar mond heeft geheven.
still uit River of Grass (Kelly Reichardt, US 1994)

Sweet 16

Sweet 16 viert het 100-jarige bestaan van het revolutionaire 16mm-filmformaat. Dichter bij de schoonheid van de grove korrel kun je niet komen.

Taartrovers Film Festival 2022 © Almicheal Fraay
© Almicheal Fraay

Taartrovers Film Festival 2022

Het Taartrovers Film Festival komt naar Eye, speciaal voor jonge kinderen van twee tot negen jaar. Ga naar de film en ontdek het Taartrovers' Lab!

campagnebeeld Eye on Sound: Tales of the Future (beeld uit Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013))
beeld uit Under the Skin (Jonathan Glazer, GB 2013)

Tales of the Future

Met Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen, en verhaalt hoe het instrument onmisbaar werd in de filmmuziek.

campagnebeeld The Essential Aki Kaurismäki / still uit The Match Factory Girl (Aki Kaurismäki, FI/SE 1990)
still uit The Match Factory Girl (Aki Kaurismäki, FI/SE 1990)

The Essential Aki Kaurismäki

Een tiental klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist. Grotendeels afkomstig uit de Eye-collectie en vertoond op 35mm.

still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)

The Hitchcock Touch

Eye pays tribute to Alfred Hitchcock, one of the most iconic and influential filmmakers, with a major retrospective including nine restored silent films in new, digital copies.

campagnebeeld The Man Machine (still uit Ex Machina (Alex Garland, GB 2014))
still uit Ex Machina (Alex Garland, GB 2014)

The Man Machine

Eye onderzoekt de filmische verbeelding van de angsten en verlangens die onvermijdelijk gepaard gaan met de fusie van mens en machine.

campagnebeeld The Quay Brothers' Universum

The Quay Brothers' Universum

Tentoonstelling over het raadselachtige en duistere oeuvre van de Amerikaanse gebroeders Quay, vol animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen.

campagnebeeld Theo van Gogh

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont al zijn dertien speelfilms, en meer.

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2018

This is Film! 2018

Openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

This is Film! 2016

Openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2017

This is Film! 2017

Openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2019

This is Film! 2019

Openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2021

This is Film! 2021

Openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2022
still uit Aurora Goes to Holland (Jonathon Rosen, 2015)

This is Film! 2022

Van Latijns-Amerika tot Indonesië en Libanon: de openbare lezingenreeks This Is Film! vestigt de aandacht op opmerkelijke initiatieven in de internationale filmarchiefwereld.

Een close-up van een gekleurde filmstrook met regenboogkleurige rookpluimen op de achtergrond, links en rechts staan twee figuren in sprookjesachtige jurken (campagnebeeld This is Film! 2023 (Het tovertoneel (Segundo de Chomón, FR 1907)))
still uit Het tovertoneel (Segundo de Chomón, FR 1907)

This is Film! 2023

Openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

Ali Cherri, The Disquiet
Ali Cherri, The Disquiet

Trembling Landscapes

Eye Filmmuseum presenteert een groepstentoonstelling waarin enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld het onderwerp landschap verkennen.

still uit The Deserted (VR) (Tsai Ming-liang, TW 2018)
still uit The Deserted (VR) (Tsai Ming-liang, TW 2018)

Tsai Ming-liang

Bij de presentatie van The Deserted, Tsai Ming-liang's eerste VR-productie, vertoont het filmmuseum alle films van de Taiwanese grootmeester nog een keer op het grote doek.

campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen

Vive le cinéma! Art & Film

Nieuwe installaties van vijf internationale regisseurs

still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)

W.F. Hermans op film

De 100ste geboortedag van schrijver Willem Frederik Hermans wordt gevierd met alle verfilmingen van zijn werk.

campagnebeeld Waiting for the Time to Pass

Waiting for the Time to Pass

Om te vieren dat Eye 75 jaar bestaat, stellen zeven kunstenaars met wie Eye eerder een tentoonstellingen heeft gemaakt een filmwerk ter beschikking voor een online tentoonstelling.

Een strand is gevuld met honderden dikke rode krabben (still uit Echos aus einem düsteren Reich (Werner Herzog, DE 1990); campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth)
still uit Echos aus einem düsteren Reich (Werner Herzog, DE 1990)

Werner Herzog – The Ecstatic Truth

Werner Herzog fascineert het publiek al meer dan 50 jaar. In zijn zoektocht naar de ‘extatische waarheid’ stileert hij beelden om een dieper niveau van waarheid bloot te leggen.

campagnebeeld Where Do We Go Now? (still uit Where Do We Go Now? (Et maintenant on va ou?) (Nadine Labaki, FR/LB/EG/IT 2011))
still uit Where Do We Go Now? (Et maintenant on va ou?) (Nadine Labaki, FR/LB/EG/IT 2011)

Where Do We Go Now? – Arabische vrouwen achter de camera

Eye werpt licht op een interessante ontwikkeling: de internationale doorbraak van de vrouwelijke filmregisseur uit de Arabische wereld.

campagnebeeld William Kentridge – If We Ever Get to Heaven
William Kentridge, More Sweetly Play the Dance (2015)

William Kentridge – If We Ever Get to Heaven

Tentoonstelling met werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, die bekend werd met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties.

William Kentridge, 10 Drawings for Projection, Other Faces (2011)
William Kentridge, 10 Drawings for Projection, Other Faces (2011)

William Kentridge – Ten Drawings for Projection

In 2015 schonk William Kentridge 10 Drawings for Projection aan het filmmuseum. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn als grote installatie te zien.

campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)

Women Make Film

Een verzwegen filmgeschiedenis, met vrouwen in de hoofdrol. Aandacht voor een nieuwe canon, met werk van o.a. Ida Lupino, Věra Chytilová, Mira Nair en Chantal Akerman.

still uit In the Mood for Love (Wong Kar Wai, HK/FR/CN 2000)
still uit In the Mood for Love (Wong Kar Wai, HK/FR/CN 2000)

Wong Kar Wai

Zes films van de meester van de ingehouden emotie. Zes films over tragische liefde, verpakt in virtuoos gekadreerde beelden. Bedwelmende films, waar je ogenblikkelijk voor valt.

Op een rode achtergrond zit een man op een regisseursstoel, op de rug van de stoel staat 'MR STURGES', hij kijkt over zijn schouder daar de kijker. Aan de randen van het beeld zijn verschillende karakters uit zijn films te zien.

Written and Directed by Preston Sturges

De beste films van Hollywoodregisseur Preston Sturges, meester van de screwball comedy van de jaren veertig, nu te zien op het grote doek.